»Za končno, celovito odločitev bo treba počakati. Zanj morajo biti izpolnjeni še določeni formalni pogoji, med njimi odgovori tožilstva na dopolnitev zahtev za varstvo zakonitosti,« je v izjavi medijem dejal Strojin. Sodišče predvideva, da bi lahko končno odločitev sprejelo v roku naslednjega meseca, je dodal Strojin.

Odvetnik: Zaenkrat imamo šele sklep o prekinitvi izvrševanja zaporne kazni

»Zaenkrat imamo šele sklep o prekinitvi izvrševanja zaporne kazni, sodba pa nam še ni bila vročena. Predvidevam, da še ni spisana, ko bo, pa jo bomo lahko komentirali,« nam je povedal Kordežev zagovornik Janez Hočevar.

Kot so za STA povedali na vrhovnem sodišču, sodba ni bila razveljavljena. »Senat je ocenil, da so podani razlogi, ki vrhovnemu sodišču narekujejo prekinitev prestajanja zaporne kazni obsojenega Albina Kordeža,« so zapisali na sodišču.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so STA povedali, da jih je vrhovno sodišče glede odgovora na dopolnitvi zahtev za varstvo zakonitosti soobsojenih nekdanje finančnice Merkurja Janje Krašovec in nekdanjega direktorja družbe Kograd Igem Ota Brgleza obvestilo v ponedeljek in da bodo odgovor bodo pripravili v okviru 15-dnevnega roka, ki ga je določilo sodišče.

Vrhovno sodišče pri odločanju o zahtevi za varstvo zakonitosti presoja morebitne kršitve zakona, pri čemer se omeji na preizkus tistih kršitev zakona, na katere se sklicuje vložnik v svoji zahtevi. »Uveljavljali smo kršitve kazenskega zakona, kršitve zakona o kazenskem postopku in posebej problematizirali izbiro in višino kazenske sankcije, saj se nam zdi, da tako dolga zaporna kazen ni skladna s kriteriji naše kazenske zakonodaje,« je za STA glede vsebine zahteve za varstvo zakonitosti pojasnil Kordežev zagovornik Janez Hočevar.

Kordež upa na resen dvom sodišča o upravičenosti njegove obsodbe

Kordež, ki so mu v sredo prekinili prestajanje zaporne kazni, razloga o tem še ne more komentirati. »Upam pa, da je vrhovno sodišče ocenilo, da obstajajo resni dvomi o upravičenosti sodbe ter višine kazni,« je zapisal v sporočilu za javnost. »Verjamem, da se s tem odpira prostor za ponovno oceno o tem, ali so bile izvedene poslovne poteze protipravna dejanja, kot so bila opredeljena v dosedanjih sodbah,« je menil.

»Že Višje sodišče v Ljubljani je poleti pravnomočno ugotovilo, da z obravnavanimi dejanji nisem pridobil nobene premoženjske koristi in s tem potrdilo, kar smo v času sodnih postopkov ves čas dokazovali,« je še dodal.

Nad Kordežem še vedno »visijo« številni sodni postopki in odškodninske tožbe

A kljub odhodu na prostost nad Kordežem še vedno »visijo« številni sodni postopki in odškodninske tožbe, banke in ostali upniki pa že dlje časa poskušajo izterjati dolgove in prodati njegove nepremičnine. Na Kordeževih nepremičninah imajo Factor banka, Gorenjska banka, družba Zelena Hiša, Zavarovalnica Triglav, finančna uprava (FURS) in Diners Club Slovenija že več let vpisane hipoteke, a jim zaenkrat teh nepremičnin še ni uspelo prodati.

Zaradi sporne prodaje trgovskega centra Primskovo pa mora Kordež Merkurju plačati kar devet milijonov evrov škode in zamudne obresti. Nekdanji predsednik uprave Merkurja je namreč na sodišče prepozno poslal odgovor na odškodninsko tožbo, zaradi česar je sodišče izdalo zamudno sodbo, ki je po neuradnih informacijah že pravnomočna.

V prihodnosti še več zagovorov

Zaradi spornih posojil iz srede leta 2010 je po neuradnih informacijah Kordeža in nekdanjega predsednika uprave Factor banke Borisa Pesjaka v začetku letošnjega leta kazensko ovadila tudi izredna uprava podržavljene banke. Del od skupno osem milijonov evrov posojil, ki jih je Factor banka brez ustreznih zavarovanj odobrila Merkurju, je namreč končal tudi na računih Kordeževe družbe BK Kapital, ki je bila lastnica četrtine Merfina.

Kordež se bo moral, kot kaže, v prihodnosti zagovarjati tudi zaradi spornih poslov z družbo HTC DVa, na katero je prenesel deset Merkurjevih trgovskih centrov ter ji odobril za skmupno 180 milijonov evrov posojil. Nacionalni preiskovalni urad je ovadbo zaradi teh poslov podal že pred več kot dvema letoma. Okrožno sodiče v Ljubljani je Kordeža zaradi poslov s HTC Dva zaslišalo v začetku letošnjega leta, pojasnila in trditve nekdanjega prvega moža Merkurja pa bo moral sedaj preveriti še sodni izvedenec. Ali je ta morda že končal s svojim delom, ni znano. Organi pregona pa že več let preiskujejo tudi denarne tokove med Merkurjem in liechtensteinsko družbo Saturo Establishment. Kot smo razkrili v Dnevniku, je Kordež vsega dva dni pred odhodom z vrha Merkurja Saturo Establishment nakazal 350.000 evrov, Merfin pa še dodatnih 465.000 evrov. Uradno je plačilo Kordež utemeljeval s plačilom premije za prodajo opcije oziroma ker Merkur in Merfin od Satura nista kupila delnic Zavarovalnice Triglav, Elektra Ljubljane in Elektra Celje po nerazumno visokih cenah. Skupno bi morala namreč Merfin in Merkur te delnice odkupiti za več kot deset milijonov evrov, njihova vrednost pa je bila tedaj več kot osem milijonov evrov nižja.