Za nakup družbe Uskok, ki ima v lasti blagovno znamko Costella, sta v ožjem izboru dva kandidata. Eden od njiju je nemški finančni sklad VTC Partners iz Münchna. Drugi je prav tako finančni sklad, prihaja iz Rusije, njegovega imena pa nam še ni uspelo izvedeti. Dolgotrajni prodajni postopek Uskoka v lasti družbe Gozdarstvo Grča naj bi bil predvidoma končan še letos.

Po naših informacijah so tako Nemci kot Rusi seznanjeni z vsemi podrobnostmi poslovanja Uskoka, saj so v družbi že končali skrbne preglede. Oba kandidata se z lizinško družbo Heta Asset Resolution (HAR), nekdanjim Hypo Leasingom, trenutno pogajata še o odkupu terjatev do Uskoka. Heti namreč Uskok, ki ga od spomladi vodi Luka Velepič, nekdanji direktor nogometnega kluba Olimpija, dolguje več kot pet milijonov evrov. Pri sklenitvi lizinških pogodb je pred leti kot porok nastopilo Gozdarstvo Grča, v katerem je največji lastnik s slabimi 16 odstotki delnic Gozdno gospodarstvo Novo mesto. Če Uskok v kratkem ne bo prodan, bi to lahko resno ogrozilo tudi poslovanje Gozdarstva Grča. Ta je moral namesto Uskoka v preteklosti že odplačevati njegova posojila. Za predstavo, Gozdarstvo Grča je lani dosegla 13 milijonov evrov prihodkov od prodaje, čista izguba pa je znašala 1,45 milijona evrov.

Novi lastnik, ki bo od Hete odkupil terjatve do družbe, naj bi v Uskokovo polnilnico, ki se nahaja v Fari ob Kolpi, vložil od 1,5 do dva milijona evrov. Kot je dejala od nedavnega nova predsednica Uskokovega nadzornega sveta Melita Kolbezen, bodo sveža sredstva namenili predvsem za širitev costelle na tuje trge. Po njenih besedah jim je letos uspelo poslovanje družbe stabilizirati, tako da se izguba ne zvišuje. Zaloge v družbi so stabilizirali, voda costella pa je prisotna na vseh policah večjih trgovcev. Proizvodne zmogljivosti za costello so bistveno predimenzionirane, kar je tudi eden od vzrokov, da družba posluje v rdečih številkah. Če bi stroji v Uskoku tekli v treh izmenah, bi družba lahko načrpala skoraj 130 milijonov litrov vode na leto. Trenutno črpa le približno pet milijonov litrov vode, medtem ko je Uskoku v najboljših letih uspelo načrpati okrog 15 milijonov litrov vode na leto. Pri tej količini načrpane vode je poslovanje rentabilno. Država je sicer Uskoku pred leti podelila koncesijo, ki mu dovoljuje črpanje vode v višini 250 milijonov litrov na leto. V primeru, da bo družba končala v stečaju, bo ostala brez koncesije za črpanje vode.

Nemški VTC Partners, ki je nastal leta 1992, obvladujejo štirje vodilni menedžerji. Trenutno ima sklad v lasti pet družb, s katerimi letno doseže okrog 750 milijonov evrov prihodkov od prodaje in zaposluje več kot 4000 delavcev. Med njih se uvrščajo družba Europoles, ki se ukvarja s proizvodnjo opreme za nebotičnike in visoke stavbe, Friwo, globalni proizvajalec napajalne opreme, družba S + S, izdelovalka opreme za sortiranje in razvrščanje, Silbitz Group in Global Casting. Slednji dve družbi se med drugim ukvarjata z livarstvom.