Evro te dni pada predvsem zaradi špekulacij o usodi območja evra. Vse več je namreč ugibanj, da bo Grčija po volitvah opustila skupno evropsko valuto.

Depreciacija je tudi posledica deflacijskih pritiskov. Evropski statistični urad Eurostat je namreč objavil, da so se cene v območju evra decembra lani zaradi dramatičnega znižanja cen energentov in šibke potrošnje prvič po kriznem letu 2009 znižale. Letna stopnja deflacije je bila pri 0,2 odstotka.

Obsežen program odkupovanja obveznic držav ali podjetij

Deflacija krepi pritisk na Evropsko centralno banko (ECB), da sprejme nove ukrepe, mnogi pa pričakujejo, da se bo odločila za t. i. kvantitativno sproščanje oz. obsežen program odkupovanja obveznic držav ali podjetij. V Frankfurtu ne zanikajo, da razmišljajo tudi o tem.

Danes na valutnem trgu odmeva tudi novica, da se gospodarsko razpoloženje v območju evra decembra ni spremenilo. Vrednost kazalca gospodarskega razpoloženja (ESI) je v denarni uniji ostala pri 100,7 točke točke.

Za en evro je bilo treba sicer na borzi v Frankfurtu nekaj pred 15. uro odšteti 1,1777 dolarja, kar je 0,48 odstotka manj kot ob koncu sredinega trgovanja.