Namen tega prvega delovnega srečanja nadzorne skupine ECB ter Banke Slovenije z NLB je bilo medsebojno spoznavanje ter celovita predstavitev poslovanja banke, so po koncu dvodnevnega srečanja sporočili iz NLB.

Na srečanju, ki je potekal v torek in sredo, so predstavniki nadzora podrobneje spoznali strategijo skupine NLB, korporativno upravljanje in upravljanje s tveganji, pa tudi tržni in finančni položaj banke, kar vključuje področja likvidnosti, kapitalske ustreznosti, notranjega nadzora in skladnosti poslovanja. Posebej so se posvetili načrtu prestrukturiranja NLB.

Uprava pod vodstvom Janka Medje na podlagi teh pogovorov ocenjuje, da bo kapitalski načrt, ki so ga ECB oddali v predpisanem roku po objavi rezultatov celovite ocene v prvi polovici novembra, s strani regulatorja sprejet brez zadržkov, postopek pa s tem zaključen.

NLB v kapitalskem načrtu navaja, da je 34 milijonov evrov potencialnega primanjkljaja kapitala, kot je bil ocenjen v okviru potencialno neugodnega scenarija stresnih testov oz. celovite ocene, že v letu 2014 pokrila sama.

To ji je uspelo z izboljšanjem strukturne dobičkonosnosti, do katere je, kot so še sporočili iz NLB, pripeljal program preobrazbe, ki ga banka sistematično izvaja že drugo leto, rezultate pa daje tako na področju optimizacije stroškov kot izboljšanja prihodkov.