Za Mojco Lukančič, lastnico potapljajoče se Aha Skupine, se je tudi uradno začel boj z bankami upnicami za njeno osebno premoženje. Na isti dan, ko je okrožno sodišče v Murski Soboti dokončno zapečatilo usodo Aha Mure in 1200 delavcev, je prva od bank vložila predlog za izvršbo.

Po naših podatkih gre za Factor banko, ki od Lukančičeve zahteva plačilo kar 2,56 milijona evrov. Na okrajnem sodišču v Idriji so ji vsega teden dni kasneje ugodili in sprejeli sklep o izvršbi, podržavljena banka pa je nadaljevala vknjižbo hipoteke na nepremičninah in drugem premoženju prve dame Aha Skupine. Med drugim gre za njeno družinsko hišo v ljubljanskem Trnovem ter številne poslovne prostore in prodajalne po vsej državi, tudi več kot tisoč kvadratnih metrov velike prostore v Palači Kapitelj v Ljubljani.

Četudi bi Factor banka uspela z izvršbo, bi bila to zanjo pirova zmaga, saj so na premoženju Lukančičeve vpisane hipoteke drugih bank. Nakupe nepremičnin, do katerih je Lukančičeva prišla na svoji dolgoletni podjetniški poti, je namreč financirala z najemanjem visokih posojil. Tako je premoženje, vredno več milijonov evrov, že več let zastavljeno za najmanj tolikšna posojila. Kot smo poročali, je pred kratkim vpis predhodne odredbe na nepremičninah zahtevala tudi država. Z njo je poskušala zavarovati več kot milijon evrov vreden zahtevek, ki ga namerava izstaviti. Hkrati je vpis plombe za identičen znesek zahtevala NLB.

Na podlagi česa podržavljena banka, ki že zdaj prodaja številne zasežene nepremičnine, zahteva rubež in prodajo nepremičnin v lasti Lukančičeve, ni znano. Po dostopnih podatkih ni mogoče ugotoviti, ali je več kot dva milijona evrov vredno posojilo najelo katero od podjetij v Aha Skupini ali pa je bila to Lukančičeva osebno. Tudi sicer Factor banka nima vpisane nobene hipoteke na njenem premoženju. Ni izključeno, da je katero od podjetij Aha Skupine posojilo najelo v letu 2013.

Ali je glede na propad Aha Mure in izvršbe bank upnic sploh še možno rešiti Aha Skupino in katere od družb, ni znano. Tako kot Lukančičeva se namreč tudi podjetja iz njene skupine Aha otepajo izvršb. Račune imajo poleg krovnega podjetja blokirane tudi Aha Secaplast, Aha Hoja, Aha Plastik, Aha Midas in Aha Ems, medtem ko je Aha Emmi na zahtevo DUTB končala v postopku prisilne poravnave. Na naša vprašanja ljubljanska odvetnica ni odgovorila.