Predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), ki so se danes udeležili delovnega pogovora na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, menijo, da bi imela sprostitev dela upokojencev ob sočasnem prejemanju polne pokojnine vrsto pozitivnih učinkov, hkrati pa bi pozitivno vplivala tudi na vzdržnost pokojninske blagajne. To po njihovih navedbah ugotavljajo tudi tuje študije, zato vse več držav omogoča sočasni prejem polne pokojnine pri opravljanju neke dejavnosti.

V Sloveniji bodo morali namreč upokojeni samostojni podjetniki konec letošnjega leta zapreti svoja podjetja, če bodo želeli obdržati svoje prislužene pokojnine v celoti, navajajo na OZS, kjer takšno zakonsko ureditev ocenjujejo za neustrezno.

Ministrstvo želi mnenje vseh socialnih partnerjev

Na ministrstvu za delo so za STA po današnjem srečanju pojasnili, da je zanje ključno, da se do vprašanja dela po upokojitvi opredelijo vsi socialni partnerji in da se torej ta tematika obravnava na eni od prihodnjih sej ESS. Prizadevajo si za celovito rešitev dela po upokojitvi, so pojasnili na ministrstvu.

Po mnenju OZS je sicer neustrezno in v nasprotju z ustavo tudi ravnanje Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), ki od upokojencev, ki še vedno opravljajo podjetniško dejavnost, z odločbami zahteva vrnitev prejetih pokojnin. Glede vprašanja, kako ločiti subjekte, ki so ta položaj zlorabili, in tiste, ki so zašli v tak položaj zaradi nevednosti ali neustrezne informiranosti, na OZS odgovarjajo, da se od zlorab distancirajo. Obenem dodajajo, da so "številni upokojeni obrtniki delali v dobri veri, da upoštevajo zakonodajo".

Vračanje pokojnin na podlagi zakona o matični evidenci je po mnenju OZS ustavno sporno, saj gre za retroaktivno poseganje. Prav tako opozarjajo na dilemo, ali je ustavno dopusten odvzem pokojnine, če je zavarovanec 40 let vplačeval prispevke za pokojninsko zavarovanje.

Tožb na sodišču še ni

Na Zpizu so za Večer pojasnili, da v obravnavanih primerih ugotavljanja obveznosti zavarovanja oziroma lastnosti zavarovanca ne gre za retroaktivno izdajo odločb, temveč se odločbe izdajajo v zakonitih rokih, ki tudi upoštevajo zakonsko določena zastaranja glede ugotavljanja obveznosti zavarovanja in vračanja neupravičeno prejetih pokojnin. Po njihovem mnenju ugotovitev lastnosti zavarovanca za nazaj tudi ni sporna z vidika sodne prakse.

Na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani so za Večer potrdili, da je na sodišče že prišlo nekaj zadev v zvezi z ugotovitvijo statusa zavarovanca za nazaj in posledično ugotovitvijo Zpiza, da upokojenec nima več pravice do izplačevanja pokojnine. Tožb v zvezi z vračilom pokojnin pa po njihovih navedbah na sodišču še ni.

Na Zpizu pojasnjujejo še, da so večino odločb na prvi stopnji že izdanih, končanih pa je tudi že veliko postopkov na drugi stopnji. Prav tako na Zpizu navajajo, da je zoper odločbe na drugi stopnji večina vložila tožbo na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani, še poroča Večer.