Proti notarjem, ki mrežam slamnatih podjetij pomagajo pri opravljanju različnih, tudi fiktivnih poslov, so se odločili ukrepati na ministrstvu za pravosodje. Tako so od notarske zbornice zahtevali pojasnila, ali in kako je ukrepala zoper notarja Jožeta Sikoška. To so naredili po tem, ko smo v Dnevniku razkrili, da je Sikošek overjal listine slamnatih podjetij iz kroga zaradi davčnih utaj obsojenega Andreja Jeršiča in prek enega od teh podjetij po ugodni ceni kupil prestižni avtomobil jaguar, uvožen iz Nemčije.

Sikošku grozil začasni odvzem licence

Pri znanem ljubljanskem notarju, ki je z delom po zadnjih javno objavljenih podatkih iz leta 2011 zaslužil več kot 660.000 evrov na leto, so že pred tem izvedli več nadzorov nad poslovanjem in ugotovili številne nepravilnosti. Ker je leta 2009 v 140 zadevah, leta 2010 pa v 122 zadevah storil lažjo kršitev in celo eno hujšo kršitev zakona o notariatu, je izvršni odbor zbornice v letu 2011 proti Sikošku predlagal uvedbo disciplinskega postopka. V okviru tega mu je bila izrečena tudi najvišja možna denarna kazen 15.000 evrov. Ministrstvo je s pritožbo zahtevalo še začasno prepoved opravljanja notariata, a jo je zavrnila disciplinska komisija II. stopnje, katere večina članov prihaja z ministrstva.

V notarski zbornici, kjer opravljajo neposreden nadzor nad poslovanjem notarjev, so pojasnili, da se je v zadnjih štirih letih število opravljenih pregledov občutno povečalo. »Z rednimi pregledi poslovanja notarjev se ne preverja samo pravilnosti poslovanja, temveč tudi njihova strokovna usposobljenost. Notarska zbornica tako vsako leto pregleda poslovanje 10–15 odstotkov notarskih pisarn oziroma notarjev,« je dejala predsednica zbornice Marjana Tičar Bešter.

Milan Dolgan »hišni« notar nekdanjih orionovcev

A Sikošek po naših podatkih še zdaleč ni osamljen primer notarja, ki je šel upravljalcem mrež slamnatih podjetij močno na roko. Eden od njih je Milan Dolgan, že vrsto let »hišni« notar nekdanjih vodilnih v aferi Orion, ki na veliko sodelujejo tudi z Jeršičem. Po podatkih iz dostopnih listin Dolgan osebno pozna domala vse ključne ljudi iz Jeršičeve mreže: njegovega domnevno ključnega operativca Marka Hribovška, nekdanjo prokuristko Oriona Barbaro Podlogar, pa tudi več slamnatih mož, ki posojajo ime za prevzemanje in poznejšo likvidacijo podjetij v težavah. Med njimi je hrvaški državljan Branko Bradvica, ki se je zaradi tega znašel v preiskavi zaradi suma storitve več kaznivih dejanj, in sicer ponareditve ali uničenje poslovnih listin, zatajitve finančnih obveznosti in poslovne goljufije.

Eden od prepisov podjetij, ki ga je overjal notar Dolgan, je tudi zamenjava lastništva v podjetju HA10. To skupaj z več deset slamnatimi podjetji domuje v poštnem nabiralniku v Trzinu. Konec lanskega novembra sta se tako v Dolganovi pisarni srečali dve slamnati osebi. Prva, slovenski državljan, ki naj bi se po nekaterih informacijah preživljal s kurirskimi deli za upravljalce mreže slamnatih podjetij, je podjetje prodala drugi slamnati osebi, ki prihaja iz Romunije. Ta je s tem »poslom« kot lastnica podjetja samodejno prišla tudi do dovoljenja za delo v Sloveniji.

Slamnati Romun»obvlada slovenski jezik«

Pri obeh strankah notar Milan Dolgan očitno ni opazil ničesar nenavadnega. V listino o prodaji HA10 je tako zapisal, da »je odsvojitelj pridobitelju pred sklenitvijo pogodbe razkril vsa dejstva in okoliščine, ki bi lahko vplivale na odločitev pridobitelja glede nakupa poslovnega deleža«. Kako je to mogoče ob dejstvu, da v notarjevi pisarni ob sklenitvi posla ni bilo prevajalca, ni jasno. Res je, da je Dolgan v listini navedel izjavo romunskega državljana, da obvlada slovenski jezik. A v to, da 25-letni fizični delavec iz Romunije obvlada slovenščino do te mere, da je zmožen brez prevajalca kupiti podjetje in doumeti vse pravne okoliščine, je, milo rečeno, težko verjeti. Sploh ob nekaterih drugih (ne)naključjih.

Omenjeni Romun je tako v Slovenijo prišel iz vasice Moresti v središču Transilvanije, ki šteje manj kot osemsto duš. Kmalu po tistem, ko je kupil podjetje HA10, je to prevzelo še tri druga slamnata podjetja (Specialservis, G.A.T.E.S., Ad projekt). Vsa po naših podatkih prihajajo iz Jeršičeve mreže slamnatih podjetij in so do danes že ugasnila oziroma jih izbris ali stečaj še čaka. Zanimivo je, da je decembra lani iz iste vasice v Slovenijo prišel še en romunski državljan in prevzel vodenje podjetja Master M, bolj znanega pod prejšnjim imenom Laser Bled. Njegov dolgoletni lastnik je Mark Džan Kavčič, ki naj bi v finančne težave zabredel zaradi spodletelega nakupa največje verige zlatarn v Srbiji.

Kavčič po navedbah več virov sodeluje z Jeršičem oziroma njegovimi operativci, Romunu pa je prepustil podjetje tik pred njegovim stečajem. Do menjave vodstva je prišlo namreč vsega mesec dni po tistem, ko je mariborski davčni urad na sodišče vložil uradno zahtevo za stečaj. Ko je stečajni upravitelj Harald Karner začel brskati po preteklih poslih, pa je ugotovil, da je Kavčič v izpodbojnem obdobju na prijateljska podjetja prepisal za več kot 700.000 evrov nepremičnin, povezanim podjetjem v tujini pa je očitno nepovratno posodil skoraj 400.000 evrov.

Z vprašanji o sklepanju notarskih listin in njegovih povezavah s Podlogarjevo in Jeršičem smo se v zadnjih dneh obrnili na Dolgana, vendar ta nanje ni odgovoril.

Tomaž Modic, Vesna Vuković, Primož Cirman