Matić, ki ga je nadzorni svet Luke Koper na mesto predsednika uprave imenoval 23. maja, je star 50 let, po izobrazbi pa je univerzitetni diplomirani inženir tehnologije prometa. Svojo poklicno pot je začel v špedicijskem podjetju. Leta 1987 se je zaposlil v Luki Koper, kjer je delal najprej kot luški transportni delavec in se postopoma povzpel do mesta izvršnega direktorja za operativo in logistiko. Od leta 2012 do imenovanja na čelo Luke Koper je bil zaposlen kot pomočnik direktorja v podjetju za mednarodno špedicijo, so spomnili v Luki.

Matić se je ob prevzemu poslov od Novaka - ta z današnjim dnem ponovno prevzema funkcijo člana uprave zadolženega za operativo in prodajo - najprej seznanil z odprtimi vprašanji in kratkoročnimi aktivnostmi uprave.

"Prioriteto ima v tem trenutku zagotovo projekt poglobitve morskega dna v prvem bazenu," je poudaril Matić ter pojasnil, da bo uprava v sredo obravnavala sicer edino prispelo ponudbo na razpis za izvajalca poglabljanja. Novi predsednik uprave je izpostavil še, da ima Luka Koper "jasno vizijo postati vodilni pristaniški in logistični sistem za trge srednje in vzhodne Evrope, kar ne glede na pretrese iz preteklosti tudi uspešno uresničujemo".

V prihodnjih mesecih predvsem o novi strategiji

Ker se strategija družbe do leta 2015 izteka, se bodo v prihodnjih mesecih predvsem ukvarjali s pripravo nove strategije, ki bo zajemala konkretne odgovore na tržne in operativne izzive, so Matićeve besede povzeli v Luki Koper.

Matić je po primopredaji v izjavi za medije poslovni načrt družbe kot že ob imenovanju ocenil za ambicioznega, a izvedljivega: "Rezultati petmesečnega poslovanja so pozitivni, trend je pozitiven, tako da sem optimist in verjamem, da lahko s skupnimi močmi ta načrt dosežemo oz. presežemo."

Tudi Novak je izrazil prepričanje, da krmilo Luke zapušča v dobrem stanju, zato ne vidi ovir, da načrtov ne bi realizirali.

Matić je sicer poudaril, da je zanj prioriteta Luka Koper in njena uspešnost, takšni pa bi morali biti tudi interesi lastnika.

Matić obljublja dobre odnose z lokalno skupnostjo

Glede odnosov z lokalno skupnostjo je prvi mož Luke pojasnil, da jih bodo ohranjali tudi v prihodnje, da pa je za same odločitve vodenja družbe odgovorna uprava. Matić sicer osebno ne vidi razlogov, da bi se odnosi z lokalno oblastjo zaradi tega skrhali.

Glede zadnje izgubljene odškodninske tožbe proti nekdanji Časarjevi upravi je Matić pojasnil, da morajo zadevo še temeljito pregledali. Sicer pa je napovedal, da bodo v naslednji fazi potekali sestanki z najožjimi sodelavci ter tudi z reprezentativnimi sindikati v Luki. S sindikati in vsemi zaposlenimi bo vodstvo vzpostavilo dialog, je dodal Matić.

Matić in Novak se bosta v petek sicer v Ljubljani sestala z vodstvom Slovenskih železnic, s katerimi po Novakovih besedah dobro sodelujejo. Novak je ob tem ocenil, da se bo država v prihodnje morala odločiti, ali bo zgradila drugi tir, "v nasprotnem primeru pa jasno povedati svoje stališče".