Podjetje Treven Roberta Trevena je veljalo za eno najuspešnejših gradbenih podjetij na Notranjskem. Ko so drugi zapirali gradbišča in ugašali pod bremenom bančnih posojil, je samo povečevalo prihodke od prodaje in zaposlovalo. Iz stečajne mase je kupilo peskokop in betonarno ter celo časopis. Zdaj so mu pot prekrižale hude finančne težave.

Po 20-odstotnem padcu prihodkov v lanskem letu je gradbincu iz Logatca, ki je zaposloval približno 50 ljudi, zmanjkalo goriva. Eden od glavnih razlogov je 33-odstotni upad denarnega toka iz poslovanja (EBITDA) na 425.000 evrov. Zaradi izvršb nekaterih poslovnih partnerjev pa so imeli v podjetju Treven v obdobju od maja do septembra celo nekaj tednov blokirane transakcijske račune. Kljub že začetim izvršbam na nepremičninah zdaj že dober mesec dni poslujejo tekoče in brez blokad.

Drugače je v drugih podjetjih, ki jih obvladuje Treven. Podjetje Betoni Treven, v katerem od leta 2010 delujeta nekdanja peskokop in betonarna propadlega Gradišča iz Cerknice, se tako že več mesecev ne more rešiti blokad računov. Finančnih obveznosti ima za dobrih 650.000 evrov, bolj pa skrbijo poslovne obveznosti, ki so se lani več kot podvojile na 324.000 evrov. Podobno je pri podjetju Notranjske novice, ki izdaja 14-dnevnik na območju notranjsko-kraške regije in ga je Treven ravno tako kupil v letu 2010. Blokade računov se pri njem vlečejo že mesece.

»Slaba gospodarska situacija v državi se žal pozna tudi pri poslovanju številnih podjetij in družb, tudi družb, katerih lastnik ali solastnik sem. Zaradi manjšega obsega poslovanja prihaja do poslabševanja likvidnosti velikemu številu družb. Temu se žal v celoti nismo mogli ogniti tudi pri nas,« težave priznava Treven. Po njegovih pojasnilih so bile številne pogodbe, ki so jih za letošnje leto podpisali z državno Direkcijo RS za ceste, zaradi proračunskih omejitev zadržane. Gre za okoli 25-odstotni delež podpisanih pogodb v enem letu, kar je seveda vplivalo na njihovo poslovanje.

»Pri tem želim poudariti, da je vseh 55 zaposlenih v podjetju Treven, ki nima (več, op. p.) blokiranega računa in normalno posluje, da lahko ti tako redno prejemajo zaslužene plače,« je povedal Treven. Zaposleni redno prejemajo osebni dohodek, zagotavlja. »Pred nami je zgolj še izplačilo za september. Sproti pa prednostno poravnavamo vse prispevke in preostale davščine,« je dodal.

Podjetja Treven, Betoni Treven, Notranjske novice in druga imajo po javno dostopnih podatkih za več kot štiri milijone evrov finančnih obveznosti. Od tega gre vendarle večinoma za dolgoročna posojila. »Posojila so bila najeta za zagotavljanje osnovnih sredstev za poslovanje (kamioni, mešalci za beton, kamnolom in betonarna ipd.), delno pa tudi za vstop v podjetje Tim-Impex, ki ima v lasti nedokončan objekt Dom zdravja,« nam je pojasnil Treven. Za nakup slednjega so se odločili v letu 2012. V naravi so prevzeli 15.000 kvadratnih metrov velik poslovni objekt v logaški obrtni coni Zapolje.

Z današnjega vidika je poslovanje podjetij glede na slabo splošno gospodarsko situacijo in zadržanje že podpisanih pogodb v okviru pričakovanega, je povedal Treven. Kljub vsemu si želijo večjo realizacijo, ki bi bila podobna tisti iz leta 2012, ko so imeli kar 10 milijonov evrov prihodkov.