Komisar je obžaloval, da je parlament Republike srbske reformo zavrnil, ter opozoril, da je njen sprejem zadnji pogoj, ki ga mora BiH izpolniti za začetek pogajanj o omenjenem sporazumu. "Izgubljena je priložnost, da bi deseto obletnico miru v BiH proslavili z začetkom novega obdobja v evropski prihodnosti države," je tudi obžaloval Rehn.

EU je Sarajevu kot rok za dogovor o reformi policije postavila 15. september, saj bi se le tako pogajanja začela še letos. Reformo, po kateri bi država dobila enotno policijo in bi tako tudi pristojnosti nad policijo Republike srbske prešle na federalno raven, je parlament Republike srbske v torek pozno zvečer zavrnil že drugič.

Evropska komisija je sicer leta 2003 s študijo izvedljivosti ocenila, da bo BiH pripravljena na pogajanja, ko bo dosegla napredek na 16 ključnih točkah, vključno z reformo ter sodelovanjem s haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Pri tem je računala, da se bodo pogajanja začela že lani, vendar se zaradi nezadostnega napredka države to ni zgodilo.BiH bo tako postala zadnja izmed petih držav z Balkana, s katero se EU še ne bo pogajala o omenjenem sporazumu. Takšen sporazum, ki med drugim državi prinese tudi status potencialne kandidatke za članstvo v EU, je povezava že sklenila s Hrvaško in Makedonijo, z Albanijo se o njem pogaja in ga bo morda sklenila letos, medtem ko se bo s Srbijo Črno goro jeseni o njem začela pogajati.