Države so želele, da Opec skrči proizvodnjo nafte, medtem pa so same povečevale proizvodnjo in preplavile trg. Minister sicer ni razkril za katere države gre, vendar pa je namignil na nečlanice kartela, predvsem Rusijo, največjo proizvajalko nafte na svetu, ki je Opec v preteklosti že pozivala h krčenju proizvodnje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je za nas (Opec) nesprejemljivo," je poudaril al-Omair in dodal, da morajo Opecove članice ohraniti tržni delež in nadaljevati s proizvodnjo, ki bo zadostila potrebam na trgu.

Kartel se je po premisleku odločil, da ni razloga za zmanjšanje proizvodnje. Na mednarodnih trgih je 1,8 milijona 159-litrskih sodov dnevno presežka, vendar pa nima smisla manjšati proizvodnje, če so se nekateri podali v tekmo večjega črpanja, je še dejal al-Omair.

Opec je prejšnji teden proizvodnjo zadržal pri 30 milijonih sodov dnevno, kar je povzročilo strm padec cen nafte - te so se spustile na najnižje ravni v zadnjih petih letih. Kuvajt dnevno načrpa okoli 2,7 milijona sodov dnevno.

Opec trenutno poleg Kuvajta sestavljajo še Iran, Irak, Savdska Arabija, Venezuela, Katar, Libija, Združeni arabski emirati, Alžirija, Nigerija, Ekvador in Angola.