Krka bo v naslednjih dneh dobila 10-milijonski račun iz Bruslja. Skoraj šest let po začetku preiskave je namreč evropska komisija ugotovila, da so francoski Servier in še pet generičnih farmacevtskih proizvajalcev pri prodaji zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka perindopril kršili pravila EU o varstvu konkurence.

Levji delež kazni, in sicer kar 330 milijonov evrov, je komisija naložila francoskemu farmacevtu, medtem ko jo je med generičnimi farmacevti še najbolje odnesla prav Krka. Preostali štirje farmacevti, torej Teva, Mylan Laboratories, Lupin in Niche Unichem, bodo namreč skupaj morali plačati skoraj 100 milijonov evrov. V Krki so sicer še vedno prepričani, da niso kršili pravil konkurence, in se nameravajo na odločitev Bruslja pritožiti. Vendar pa bodo naloženo globo kljub temu plačali. Ob tem spomnimo, da so v Krki sprva zatrjevali, da v preiskavo sploh niso vključeni, vendar so nato že leta 2009 prav zaradi tega postopka oblikovali za 47,5 milijona evrov rezervacij. Ker jim je komisija sedaj prisodila bistveno nižjo kazen, bodo morali dobršen del teh rezervacij sprostiti, kar bi utegnilo letošnji čisti dobiček Krke zvišati kar za okoli 30 milijonov evrov.

Visoke prisojene kazni pa so lahko le slaba uteha za potrošnike, ki so morali vrsto let za eno najbolj učinkovitih zdravil za zdravljenje visokega krvnega tlaka plačevati bistveno višjo ceno. To zdravilo je bilo vrsto let paradni konj Servierja, in čeprav je patent zanj v večji meri potekel že leta 2003, je Francozom skoraj šest let uspevalo preprečevati prihod bistveno cenejših generičnih nadomestil na police lekarn. Kadar koli se je kateri od generičnih proizvajalcev približal temu, da bi na trg prišel s svojim zdravilom, se je Servier z njim zunajsodno pogodil. A pri tem ni šlo za običajno poravnavo, ko bi se obe strani želeli izogniti dolgim postopkom in visokim pravnim stroškov, temveč za očitno omejevanje konkurence. Servier je namreč najmanj petkrat konkurentu plačal več deset milijonov evrov samo za to, da ta na trg ni prišel s svojim generičnim zdravilom. Enemu od bolj agresivnih konkurentov je Servier celo ponudil licenco za prodajo donosnega zdravila v sedmih državah, pri čemer pa je v zameno pričakoval »mir« v vseh preostalih državah EU.

A vsi na nespodobne predloge Francozov niso pristali. Eden od farmacevtov je tako leta 2007 po dolgotrajnih sodnih bojih Servier premagal in na britanski trg prišel s svojo generično verzijo perindoprila. In posledice nove konkurence so bile več kot očitne. Cene generičnega nadomestila so namreč zgrmele navzdol kar za 90 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki jih je vrsto let zaračunaval Servier. Tako ne preseneča, da je evropska komisija oškodovane potrošnike opozorila, da lahko kljub visoki naloženi kazni sedaj tudi sami vložijo odškodninske tožbe. V Krki sicer pravijo, da tožb posameznikov ne pričakujejo, a obenem dodajajo, da te možnosti ne morejo povsem izključiti.