Nekdanji večinski lastnik in predsednik upravnega odbora Ete Dragan Marjanović se je zaradi izčrpavanja kamniške prehrambne družbe znašel v kriminalistični preiskavi.

Z odredbo sodišča so namreč kriminalisti pri Marjanoviću, njegovi dolgoletni sodelavki Metki Hrovat ter na sedežu njunih podjetij opravili hišne preiskave in zasegli listinsko dokumentacijo. Kot nam je pojasnil tiskovni predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek, nobenega od osumljenih niso pridržali, preiskujejo pa sum zlorabe položaja pri odobravanju posojil, s katerimi je bilo podjetju iz Kamnika povzročeno za okoli pet milijonov evrov škode.

»Kdo je rekel, da so bili pri meni kriminalisti?« nas je spraševal Marjanović. Preiskave ni želela komentirati niti Hrovatova, ki je po podatkih iz sodnega registra še vedno solastnica in direktorica družbe Absolutist, prek družbe Fineta nekdanja večinska lastnica Ete. A kot sedaj zatrjuje, je s funkcije direktorice Absolutista že pred časom odstopila, kdo trenutno vodi družbo, pa ne ve. Ob tem opozorimo, da je sedež Absolutista v stanovanjskem bloku v Šentvidu, kjer ima svoje prebivališče prijavljeno tudi Hrovatova.

»Pred približno pol leta smo organom pregona predali dokumentacijo, povezano s temi posojili,« nam je včeraj potrdila izvršna direktorica Ete Ksenija Jankovič Banovšek. Marjanovića je sicer že pred dvema letoma zaradi spornih posojil kazensko ovadila beograjska družba Eterra Slavena Živkovića in Srđana Boškovića. Ta bi morala biti po prvotnih načrtih polovična lastnica Ete, vendar je Marjanović po nakupu Ete kontrolni paket delnic obdržal na Fineti in iz odločanja izločil svoja partnerja.

Kot smo razkrili v Dnevniku, je morala Eta že tri mesece po prevzemu praktično vsa svoja likvidnostna sredstva odstopiti Absolutistu. Že septembra 2011 je namreč Absolutistu posodila nekaj več kot štiri milijone evrov, slabo leto dni kasneje pa milijon evrov tudi Fineti. Izčrpavanje Ete in spor med obema taboroma lastnikov je kasneje privedel do njihove razlastitve, saj je Volksbank (današnja Sberbank) konec leta 2012 unovčila zavarovanja in na dražbi Eto prodala holdingu AG, ki ga obvladujejo Aleš Musar, Marko Konič in Rok Habinc. A sprememba lastništva je bila za Eto le slaba uteha, saj do danes ni dobila vrnjenih posojil. V Eti jim je doslej uspelo z izvršbo izterjati le manjši del terjatev, za preostanek pa sodni postopki še vedno potekajo.

Poleg posojil Absolutistu in Fineti pa je Eta pod takratnim vodstvom Marjanovića menice izdala tudi družbi Trgo Zlato, ki se je ukvarjala z nakupom in prodajo plemenitih kovin in draguljev. »Februarja lani je bila unovčena menica, kar nas je presenetilo na plačilni dan in v sezoni, ko začnemo sodelovati z dobavitelji ključnih surovin,« nam je povedala Jankovič-Bankovškova, a dodala, da znesek poslovanja Ete ni ogrozil.

Zakaj je Marjanovič družbi Trgo Zlato sploh izdal menico Ete, ni znano. Trgo Zlato je sicer v začetku leta 2011 ustanovila ciprska družba S. E. Mirabilis, ki je družbo marca lani preprodala Petru Brumniću in Matevžu Šinkovcu. Po le nekaj mesecih sta Brumnić in Šinkovec Trgo Zlato prodala naprej bosanskemu državljanu Enesu Adžamiji, ki je skoraj hkrati prevzel tudi vodenje Fineste.