Po Aktivi Invest Darka Horvata, kontroverznem podjetniku iz Slovenskih Konjic Francu Riemerju in celjskem podjetniku Tomislavu Kovačiču ter grosupeljskem podjetniku Ivanu Garbasu utegne Koto v kratkem dobiti novega večinskega lastnika, že četrtega v sedmih letih.

Naveličana napovedi, da bodo sami poiskali novega lastnika in poplačali zapadla posojila, je namreč Probanka prodajo predelovalca klavničnih odpadkov vzela v svoje roke. Pred kratkim je tako že začela rubež Kovačičeve družbe Ekosistemi in ONM Energije Franca Horvata, ki skupaj obvladujeta okoli 80 odstotkov Kota. Že konec minulega meseca so v Probanki Koto nameravali prodati na dražbi, vendar je ONM Energiji z začasno odredbo sodišča to uspelo preprečiti. Sedaj nameravajo v banki ponoviti dražbo, le da bodo tokrat prodajali le četrtinski delež Kota v lasti Ekosistemov po izklicni ceni 3,5 milijona evrov, ne pa tudi deleža v lasti ONM Energije. V kolikor se na dražbi ne bi pojavil noben dražitelj, bi lahko banka delež Kota prevzela sama.

Ekosistemi so v lastništvo Kota vstopili konec leta 2007, ko jim je družbo za okoli 25 milijonov evrov prodal Riemer. Le teden dni po nakupu so Ekosistemi kupljeni delež v Kotu prenesli na družbo Proholding (danes v stečaju) Tomaža Jeršiča ter ONM Energijo (nekdanja Opekarna Novo mesto), dobrih deset odstotkov pa je od svoje nove večinske lastnice odkupil kar Koto. A že kmalu za tem se je lastništvo znova premešalo. Ekosistemi so ponovno postali četrtinski lastnik Kota, Jeršič je svoj delež prodal ONM Energiji (ta ga je nemudoma preprodala naprej Kotu), v lastništvo pa sta vstopili Probanka in Zlata Moneta II. ONM Energija je po seriji preprodaj obdržala 34-odstotni delež Kota, vendar pa je očitno že ves čas zgolj začasna lastnica tega deleža. Kupila ga je namreč s posojilom, ki so ji ga odobrili Ekosistemi, obenem pa ONM Energija s tem deležem tudi jamči za posojilo Ekosistemov pri Probanki. Kavčiča nam za komentar ni uspelo priklicati, Ivan Garbas, ki je v začetku lanskega leta ONM Energijo prodal Francu Horvatu, pa na naša vprašanja ni želel odgovarjati.

Probanka skupaj z Zlato Moneto II obvladuje nekaj več kot 13 odstotkov Kota, vendar pa vpliva na upravljanje družbe že vrsto let nima več. Kmalu po prevzemu je Koto od svojih lastnikov začel kupovati tudi lastne delnice, za katere je po dostopnih podatkih odštel okoli devet milijonov evrov. Dobrih pet odstotkov lastnega deleža je Koto kupil neposredno, preostalih 24 odstotkov pa prek posebej za to ustanovljene družbe Sinerko, ki ne ustvarja praktično nobenih prihodkov, njeno edino premoženje pa je delež v Kotu. Ob tem spomnimo, da se je moral Koto še pod okriljem Aktive Invest odpovedati devetim milijonom evrov različnih finančnih naložb in nepremičnin. Te je namreč Aktiva Invest najprej prenesla na družbo Koto Real, ki si jo je kasneje pripojila družba CG Invest (tedaj še Aktiva Naložbe).

To je imelo v zadnjih letih pomemben vpliv tudi na poslovanje Kota, ki bi bil brez teh manevrov danes popolnoma nezadolžen, tako pa je imel konec lanskega leta za skoraj 12 milijonov evrov finančnih obveznosti. Poslovanje Kota je bilo v zadnjih letih sicer stabilno, saj se prihodki gibljejo pri nekaj več kot 30 milijonih evrov, dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) pa je lani znašal 2,1 milijona evrov. Kljub temu pa družba že nekaj let posluje zgolj z minimalnim čistim dobičkom, povprečno število zaposlenih pa se je od leta 2008 znižalo za več kot 20 odstotkov, na 145.