Nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež se bo zaradi sporne preprodaje trgovskega središča Primskovo še tretjič zagovarjal na okrožnem sodišču v Ljubljani.

Spomnimo, Kordež je bil na prvostopenjskem sodišču že septembra 2012 zaradi ponareditve listin in zlorabe položaja obsojen na pet let zaporne kazni. S preprodajo Primskovega je namreč na škodo Merkurja devet milijonov evrov dobička zagotovil menedžerski družbi Merfin, ki je ta denar nato izplačala svojim družbenikom. Četrtino tega zneska je prejela tudi Kordeževa družba BK Kapital, največja lastnica Merfina. Maja lani je višje sodišče kazen Kordežu zvišalo na šest let in pet mesecev, delno pa sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno odločanje okrožnemu sodišču. To je Kordeža oktobra lani ponovno spoznalo za krivega, maja letos pa je odločitev potrdilo tudi višje sodišče.

Toda senat vrhovnega sodišča pod vodstvom Branka Masleše je sedaj Kordeža spustil na prostost, ker po njegovem mnenju višina protipravno premoženjske koristi, ki jo je pridobil Merfin, ni bila izračunana na podlagi mednarodnih standardov ocenjevanja podjetij. Pri tem se opira tudi na neskladje med sodbama višjega sodišča iz leta 2013 in letošnjega maja. V prvi je namreč navedeno, da je prvostopenjsko sodišče samo izračunalo višino premoženjske koristi, v drugi pa, da tega ni ugotavljalo. Ob tem se vrhovno sodišče niti ni ukvarjalo s tem, da tekom celotnega sodnega postopka nikoli ni bilo sporno, da je Merfin s preprodajo trgovskega središča Primskovo ustvaril dobiček. Kordež je trdil le, da zaradi tega ni dobil protipravne premoženjske koristi.

Hkrati s potrditvijo Kordeževe zahteve za varstvo zakonitosti pa je vrhovno sodišče zavrnilo zahtevi, ki sta jih vložila nekdanji direktor družbe Kograd Igem Oto Brglez in nekdanja finančnica Merkurja Janja Krašovec. »Sodba je nelogična, po vsej verjetnosti pa gre tudi za kršitev zakona o kazenskem postopku. Glede na to, da je sodišče razveljavilo sodbo zoper glavnega obtoženca, bi bilo logično, da enako stori tudi za oba pomočnika,« nam je dejala zagovornica Kraševčeve Darja Roblek. Brglez in Kraševčeva sta dosojeno kazen leto in šest mesecev zapora sicer že prestala oziroma sta nekaj mesecev pred potekom kazni dobila splošni odpust.