Nova Ljubljanska banka je po več tednih pogajanj dokončno izstopila iz lastništva Kolektorja Group in prodala svoj desetodstotni delež. Državno banko je izplačal Kolektor Group sam, ki pa je ta svoj delež nemudoma po nakupu umaknil in s tem znižal svoj osnovni kapital.

Koliko je idrijska skupina namenila za izplačilo NLB, ni znano, saj v banki na naša vprašanja niso želeli odgovoriti, v Kolektorju pa pravijo, da končna višina kupnine še ni natančno določena. Kot smo razkrili, sta se NLB in Kolektor dogovorila, da bo višina kupnine odvisna od cenitev, ki jih bosta pripravila dva neodvisna cenilca. Enega je angažirala NLB, drugega pa idrijska družba, ki jo po novem vodi Radovan Bolko.

V zadnjih letih so poleg NLB iz lastništva Kolektorja Group že izstopili tudi Zavarovalnica Triglav, Abanka Vipa, novogoriška Vipa Holding in Salonit Anhovo. Slednji je pred štirimi leti za svoj nekaj manj kot sedemodstotni delež iztržil 9,7 milijona evrov, medtem ko višina kupnine pri preostalih lastnikih uradno ni bila razkrita. Ob upoštevanju kupnine, ki jo je prejel Salonit Anhovo, bi bil delež NLB vreden nekaj manj kot 15 milijonov evrov. A ob tem je treba upoštevati, da je idrijska skupina lani ustvarila 444 milijonov evrov čistih prihodkov in 53,5 milijona evrov EBITDA, kar je 22 oziroma 12 odstotkov več kot leta 2010, medtem ko se je čisti dobiček v tem obdobju zvišal za polovico na več kot 30 milijonov evrov, finančni dolg pa znižal na vsega 0,5-kratnik letnega EBITDA. Letos naj bi v Kolektorju ustvarili med 460 in 470 milijoni evrov prihodkov, čisti dobiček pa naj bi znašal rekordnih 42 milijonov evrov.

V NLB pri lastniškem razhodu s Kolektorjem Group veliko izbire sicer niso imeli. Njihov delež je bil po neuradnih informacijah predviden za prenos na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), vendar pa bi v tem primeru NLB dobila le skromno kupnino. Toda po družbeniški pogodbi bi se morali z vstopom novega lastnika strinjati tudi preostali lastniki Kolektorja, torej družbe FMR, Fond in FI.