Na desettisoče Slovencev, ki so se odpravili na dopust na Hrvaško, v Grčijo, Španijo ali v katero drugo državo Evropske unije (EU), bodo danes za klic v domovino odšteli 20 odstotkov manj kot včeraj. Pošiljanje kratkega sporočila SMS se je pocenilo za 25 odstotkov, čez noč se je več kot prepolovila tudi cena brskanja po spletu.

Po novem minuta mobilnega klica v Slovenijo stane dobrih 23 centov (prej blizu 30 centov), minuta prejetega klica pa šest centov (prej 8,5 centa). Nova cena poslanega kratkega sporočila je 7,3 centa (prej skoraj deset centov), s čimer je že nižja od tiste, ki jo trenutno znotraj lastnega omrežja plačujejo slovenski uporabniki. Dopustniki bodo največ privarčevali pri mobilnem spletu, saj jih bo megabajt prenesenih podatkov stal 24,4 centa (prej 55 centov).

Za visoke pocenitve, ki prihajajo pred začetkom glavne turistične sezone, niso zaslužni domači operaterji, saj ti v zadnjem času mrzlično iščejo nove vire prihodkov. V to jih je z uvedbo tako imenovane evrotarife prisilila evropska komisija. Z današnjim dnem je tako prišlo do novega, osmega zaporednega znižanja maloprodajnih cen mobilnega gostovanja v tujih državah EU. Manjši bodo tudi stroški operaterjev. Čeprav so imeli možnost, da svojim uporabnikom ponudijo še cenejše gostovanje v tujini, se je večina slovenskih operaterjev odločila za najvišje možne cene. Namesto tega so jim pripravili številne plačljive opcije in tarife, s katerimi bi si zagotovili čim nižji mesečni račun.

Kaj ponujata največja dva operaterja

Dopustniki in popotniki, ki so v domačem omrežju vajeni neomejenih klicev in brezskrbne uporabe mobilnega spleta, morajo tako vnaprej skrbno premisliti in izračunati, katere storitve bodo uporabljali in v kolikšnem obsegu. V nasprotnem primeru jim lahko občasni klici in vpogled v elektronsko pošto prinesejo račun v višini več deset evrov.

Pri največjem Mobitelu, ki ima več kot milijon uporabnikov, so pripravili več izbranih paketov za tujino, vendar z določenimi pomanjkljivostmi. Tako imajo v paketu EU tri dni na voljo kar 1000 minut klicev in kratkih sporočil ter pol gigabajta prenosa podatkov, česar večina ne porabi v mesecu dni, kaj šele v pičlih treh dneh dopusta. Zanjo bi morali plačati kar 5,9 evra. Na voljo je tudi dražja sedemdnevna opcija. Ker cene gostovanja v EU padajo, je mnogo zanimivejši enak paket, ki velja v državah Balkana. Toda med njimi iz neznanega razloga ni Bosne in Hercegovine, kamor poleti odpotuje veliko Slovencev. Omenimo še storitev HT Internet, s katero lahko na Hrvaškem za 10,9 evra kar mesec dni neomejeno uporabljajo mobilni splet, vendar je v drobnem tisku jasno navedeno, da je vključen zgolj en gigabajt prenesenih podatkov, po tistem pa se hitrost prenosa omeji na počasnih 64 kb/s.

Pri Simobilu so šli še dlje. Pri tarifi EU neskončno dobi uporabnik neomejeno količino klicev, kratkih sporočil in prenosa podatkov, vendar s pomembno podrobnostjo. Za vsak dan, ko bo uporabljal mobilne storitve, četudi le en klic, mu bo operater zaračunal tri evre. Manj potratna je posebna tarifa SVET, ki stane prav tako 3 evre na mesec. V zameno uporabniki plačajo manj pri daljših pogovorih ali brskanju po spletu, kar prinese razliko predvsem v bolj oddaljenih in za mobilno gostovanje dražjih državah.

Da je konkurenca za uporabnike več kot zaželena, priča ponudba nekaterih alternativnih ponudnikov. Tako je Izimobil, ki ponuja predplačniške pakete, pripravil tarifo Izi brez meja. Z njo je na Hrvaškem do lanskega julija, ko so konkurenčni operaterji tam zaračunavali visoke cene, ponujal takratno evrotarifo. Po novem pa omogoča občutno cenejše pogovore in podatkovno gostovanje. Tako minuta klica v Slovenijo stane 14 (namesto 23) centov, prejeti klici pa so celo brezplačni. Največja razlika je opazna pri mobilnem internetu, saj megabajt prenosa podatkov stane 6,86 centa, kar je skoraj 90 odstotkov ceneje od evrotarife.

Hrvaške cene dol, druge strmo gor

Če so se številni dopustniki na Hrvaškem rešili zasoljenih računov za mobilno telefonijo šele z njenim lanskoletnim vstopom v EU, drugi še naprej (pre)plačujejo tovrstne storitve. Da bi bila mera polna, sta se dva od treh največjih mobilnih operaterjev (Simobil in Tušmobil), ki obvladujeta več kot 40 odstotkov slovenskega trga, odločila, da bosta podražila gostovanje v drugih, nereguliranih državah.

Tako bodo morali Simobilovi uporabniki letos med gostovanjem v BiH plačevati tudi nekaj deset odstotkov več kot lani. Podražili so praktično vse storitve, odhodne klice denimo z enega na 1,6 evra (naročniki) oziroma 1,9 (predplačniki) evra na minuto. Verjetno tudi zaradi dodatnega izpada prihodkov od gostovanja na Hrvaškem so močno podražili tudi cene za gostovanje v Črni gori in drugih priljubljenih počitniških destinacijah. Cena pogovorov v Turčiji je medtem presegla Mobitelove in dosegla novo rekordno višino. Še lani so Simobilovi predplačniki klicali za »le« 2,56 evra na minuto in pošiljali kratka sporočila za okoli 56 centov. Letos se je cena dvignila na štiri evre oziroma na kar 70 centov. Tudi v Tušmobilu so občutno dvignili tarife gostovanja v državah zunaj EU, zlasti v Črni gori in Turčiji.