"Nameravamo opozoriti grško vlado, naj ščiti pravice in interese kitajskih podjetij v Grčiji, tudi Cosca," je na novinarski konferenci v Pekingu poudaril tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za trgovino Shen Danyang. Dodal je, da bo ministrstvo pozorno spremljalo oblikovanje politik v novi grški vladi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cosco je za modernizacijo kontejnerskih terminalov v pristanišču Pirej namenil 320 milijonov evrov.

Kitajski mediji novega grškega premierja Aleksisa Ciprasa v današnjih izdajah že primerjajo z grškim mitološkim likom Faetonom, ki si od boga Sonca Helija izprosi sončni voz, a vozila ne obvlada in mu konji uidejo z vajeti, zaradi česar je ogrožena Zemlja.

Prejšnja konservativna grška vlada je nameravala prodati 67-odstotni lastniški delež v pristanišču Pirej. Javno zbiranje ponudb naj bi se izteklo marca.

Odprodaja državnega premoženja je bila doslej sicer del dogovora Grčije s trojko - Evropsko unijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom - za obsežno finančno pomoč za zmanjšanje 240 milijarde evrov grškega dolga. V zameno je morala Grčija privoliti v stroge varčevalne ukrepe.

A novi premier Cipras napoveduje, da bo odpravil številne odločitve prejšnjih vlad v okviru teh varčevalnih ukrepov. Med njimi je tudi ustavitev privatizacije določenih podjetij.