Kempinski Palace, ki je poleg predragih nakupov Petrolovih delnic privedel do finančnega zloma Istrabenza, bo v novo turistično sezono očitno vstopil pod okriljem novega lastnika. Po neuradnih informacijah naj bi namreč nadzorniki Istrabenza že v naslednjih tednih odločali o prodaji družbe Istrabenz hoteli Portorož, lastnice prestižnega hotela.

Prodajni postopek vodi avstrijska Erste Group, celotno kupnino pa bo dobila Hypo banka, ki je v večji meri tudi financirala (pre)drago obnovo hotela. Kupec bo namreč nase prevzel za kar okoli 30 milijonov evrov posojil, ki trenutno bremenijo Istrabenz hotele Portorož, medtem ko bo Istrabenz v najboljšem primeru za svojo družbo dobil zgolj simbolično kupnino. Za Istrabenz hotele Portorož naj bi se zanimali predvsem tuji finančni vlagatelji, po neuradnih informacijah pa naj bi v boju za nakup ostala le še ena od tujih finančnih skupin, ki upravlja tudi z več hoteli v vzhodni Evropi.

Prodaja nedonosnega hotela bo sicer bistveno razbremenila Istrabenzovo turistično divizijo, ki se bo s tem rešila skoraj polovice svojih dolgov. Prav tako se bo bistveno izboljšala tudi donosnost poslovanja Skupine Istrabenz Turizem, ki je v zadnjih letih večji del ustvarjenega denarnega toka morala nameniti za pokrivanje tekoče izgube v Istrabenz hotelih Portorož. Ti so namreč od začetka prenove hotela ustvarili že skoraj 60 milijonov evrov čiste izgube, niti enkrat pa leta niso zaključili z dobičkom.

V Istrabenzu in zamejskem holdingu KB 1909 pod vodstvom Borisa Perica pa zaključujejo tudi prodajo informacijske družbe Actual IT italijanski finančni skupini DBA Group. Italijani naj bi že zaključili s podrobnim skrbnim pregledom, trenutno naj bi se z vodstvom Istrabenza pogajali le še o vrednotenju odloženih terjatev za davke. Te so v Actualu IT oblikovali zaradi stečaja družbe SIMT, za katero je Istrabenz še pod vodstvom Igorja Bavčarja odštel 20 milijonov evrov, le tri leta po nakupu pa je SIMT končal v stečaju.

Po navedbah naših virov pa naj bi kupo-prodajno pogodbo za prodajo svoje informacijske skupine, ki poleg matične družbe Actual IT vključuje tudi hčerinske družbe na Hrvaškem, Bosni in Hercegovini ter Srbiji, sklenili že v začetku prihodnjega leta. DBA Group naj bi v nezavezujoči ponudbi za Actual IT ponujala okoli sedem milijonov evrov, poznavalci pa pričakujejo, da bo končna cena nekoliko višja. Skupina Actual IT je lani ustvarila 11,8 milijona evrov prihodkov in 2,6 milijona evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA), vendar bodo letošnji rezultati opazneje slabši. Zaradi zamika pri nekaterih projektih je Skupina Actual IT v prvih devetih mesecih letošnjega leta ustvarila dobrih sedem milijonov evrov prihodkov, kar je 22 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju, medtem ko se je ustvarjeni EBITDA prepolovil in znašal 1,1 milijona evrov. Večji del ustvarjenega denarnega toka so v Actualu IT namenili za odplačilo posojil, konec septembra pa je njihov neto finančni dolg znašal le še slabih 150.000 evrov.

S prodajo Actuala IT in Istrabenz hotelov Portorož se bo neto finančni dolg matične družbe Istrabenz znižal na slabih 130 milijonov evrov, finančni dolg celotne skupine pa na približno 160 milijonov evrov. Poleg nekaterih manjših finančnih naložb in nepremičnin Istrabenz za zdaj ohranja v lasti le še Istrabenz Turizem in polovični delež v družbi Istrabenz Plini.