KD Group se je po neuradnih informacijah z bankami dogovoril za najem sindiciranega posojila, s katerim namerava refinancirati večji del dolgov. KD Group letos zapade v plačilo za okoli 100 milijonov evrov obveznic in posojil, a teh dolgov s prodajo naložb ne bodo mogli odplačati v tako kratkem času.

Po prvotnih načrtih bi morali v KD Group posojilno pogodbo podpisati že v teh dneh, vendar se je tik pred zdajci umaknila ena od bank v večinski tuji lasti, saj ji ni uspelo dobiti soglasja matične banke. Posel naj bi na drugi strani že odobrile vse preostale članice konzorcija pod vodstvom NLB. Te naj bi zato morale nase prevzeti nekoliko večji del bremena, del manjkajočih sredstev pa naj bi v holdingu zbrali s prodajo nekaterih naložb. Sprva so v KD Group na mednarodnih finančnih trgih nameravali izdati obveznice, vendar se je izkazalo, da bi bilo to v trenutnih razmerah zanje neizvedljivo. Vlagatelji naj bi namreč želeli, da v KD Group še pred izdajo obveznic prodajo večji del naložbenih nepremičnin, vsaj del dobljenih sredstev pa namenijo za nove naložbe in ne le odplačilu obstoječih dolgov.

Končni dogovor z bankami naj bi v KD Group po napovedih naših virov sklenili do sredine prihodnjega meseca, ko naj bi se končala tudi prodaja Gea Collegea. Tega naj bi od KD Group kupila Ingrid Kuk, ki je v začetku letošnjega leta Draška Veselinoviča nasledila na položaju predsednice uprave Gea Collegea. Kukova že vrsto let sodeluje s Skupino KD Group. Pred leti je bila članica uprave njihove zavarovalnice KD Življenje, zdaj pa prek družbe FT&Partnerji trži življenjska zavarovanja Adriatica Slovenice. Kukova nakupa Gea Collegea ni želela komentirati, češ da posel še ni sklenjen. Po neuradnih informacijah bo za družbo plačala le nekaj sto tisoč evrov, vrednost celotnega posla pa se ocenjuje na okoli dva milijona evrov. Še preden so v KD Group prodali Gea College, jim je namreč ta izplačala 1,7 milijona evrov dividend in kapitala.

Okoli dva milijona evrov naj bi znašala tudi kupnina za večinski delež družbe Žičnice Vogel Bohinj. To so v KD Group prevzeli leta 2010, ko so iz lastništva izplačali Krekovo družbo, v začetku lanskega leta pa so dokupili še okoli pet odstotkov delnic in lastništvo povečali na 51 odstotkov. Prodaja enega najdonosnejših slovenskih žičničarjev naj bi bila končana prihodnji mesec. Po neuradnih informacijah naj bi nameraval Žičnice Vogel Bohinj kupiti eden od slovenskih investitorjev, vendar v KD Group podrobnosti do izpeljave posla ne razkrivajo.

Prav tako ne želijo komentirati prodaje nepremičninskega projekta Šumi oziroma hčerinske družbe Šumijev Kvart, ki ima v lasti 42.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče v Ljubljani. Po navedbah naših virov bo to družbo kupil eden od tujih nepremičninskih skladov, zaključek posla pa je predviden v tretjem letošnjem četrtletju. Bodoči lastnik Šumijevega Kvarta naj bi nameraval končati več kot 40 milijonov evrov vreden projekt, ki predvideva zgraditev stanovanjsko-poslovnega objekta nasproti ljubljanske Drame in za katerega jim v KD Group doslej ni uspelo zagotoviti virov financiranja. Večje kupnine za Šumijev Kvart v holdingu ne morejo pričakovati, vendar bo imela prodaja velik pozitiven učinek na njihove bilance. Kupec naj bi namreč poleg kupnine zagotovil tudi sredstva, s katerimi bi Šumijev Kvart poravnal posojila, ki jih je najel pri povezanih podjetjih. Skupno naj bi se zaradi te prodaje finančni dolg Skupine KD Group znižal za okoli 12,5 milijona evrov.

S prodajo Gea Collegea, Žičnic Vogel Bohinj in Šumijevega Kvarta naj bi se finančni dolg Skupine KD Group znižal za 17 milijonov evrov, še med pet in sedem milijonov evrov pa naj bi zbrali s prodajo deleža v Žitu in Tovarni olja Gea. Skupaj z dividendami, ki naj bi jih letos izplačala Adriatic Slovenica in družba za upravljanje KD Skladi, bi lahko torej v Skupini KD Group znižali finančni dolg za 30 do 40 milijonov evrov.