»Če bomo zmagali v boju za Telekom Slovenije, mu bomo zagotovili sveža finančna sredstva in pospešeno končali že začeto izgradnjo optičnega omrežja,« napoveduje Nicolas Paulmier, partner v mednarodnem investicijskem skladu Cinven s sedežem v Londonu, ki je eden od še preostalih interesentov za prevzem našega nacionalnega operaterja.

Po zadnjih informacijah bo moral Cinven do konca februarja oziroma najkasneje v začetku marca oddati zavezujočo ponudbo za nakup večinskega državnega deleža v Telekomu. Kdaj natančno, bodo izvedeli v nekaj dneh, do dokončnega izteka roka pa bodo opravili še nekaj sestankov z upravo Telekoma pod vodstvom Rudija Skobeta. V zadnjem času so jih namreč dosegle dobre novice slovenskih sodišč in regulatorjev, ki so drug za drugim zavračali tožbe konkurenčnih operaterjev proti Telekomu.

Bo med temi tudi sestanek s slovenskim finančnim ministrom Dušanom Mramorjem? Po naših informacijah naj bi si namreč v Cinvenu pred nadaljnjim sodelovanjem pri privatizaciji želeli jasnega zagotovila države, da s prodajo Telekoma misli resno. Zaradi zavlačevanja s postopkom in mnenja predstavnikov vlade o (ne)primernosti določenih kupcev naj bi se jih večina že umaknila. Ostala naj bi le Deutsche Telekom in Cinven. Paulmier tega, da zahtevajo sestanek z Mramorjem, ni hotel komentirati. Zato pa verjame, da bo Telekom v kratkem dobil novega, zasebnega lastnika. V zadnjem času so se pojavile govorice, da Deutsche Telekom in Cinven delata z roko v roki, s čimer naj bi bila privatizacija že odločena. Navedeno je Paulmier odločno zavrnil in poudaril: »Sami se potegujemo za Telekom.«

V nasprotju z napovedmi nasprotnikov privatizacije, ki govorijo o množičnem odpuščanju, zaustavitvi vlaganj in zapiranju nedonosnih dejavnosti, Paulmier obljublja pravi preporod Telekoma. »Osredotočili se bomo na slovenski trg,« je napovedal. Družba je po njegovem mnenju na pravi poti, vendar bodo še povečali naložbe, na okoli sto milijonov evrov na leto. »Ne pričakujemo nobenih državnih subvencij,« je poudaril. Po dolgem obdobju stagnacije in padanja Telekomovih prihodkov v Cinvenu napovedujejo ponovno rast, ki pa je ne bodo dosegli z zviševanjem cen, ampak s ponudbo novih storitev. »Med drugim pričakujte več podatkovnega prenosa v paketih,« je razkril Paulmier.

Da Cinven ne namerava izčrpati Telekoma in ga nato z dobičkom prodati naprej, dokazujeta naložbi na Nizozemskem in v Franciji, kjer je pred časom prevzel operaterja Numericable Group in Ziggo. Tako prvemu kot drugemu je za izgradnjo in posodobitev omrežja v času svojega lastništva namenil več kot milijardo evrov. V obeh primerih je Cinven že izstopil iz lastništva, vendar ne s prodajo družb strateškim vlagateljem, temveč ju je prek javne prodaje delnic uvrstil na borzo v Amsterdamu in Parizu. Za Telekom ima pripravljeno enako izstopno strategijo. Tako bi družbo v naslednjih petih do desetih letih prodal na borzi.