Mlajši od sinov ljubljanskega župana Jure Janković ima znova težave z upniki. Manj kot leto dni po tistem, ko ga je oče rešil večmilijonskega dolga do Marjana Pišljarja, mu zdaj grozi, da bo lastništvo v potapljajočem se družinskem imperiju Electa izgubil zaradi neplačanih davkov.

Davčna uprava RS (Durs) mu je namreč po neuradnih informacijah odmerila plačilo dodatne davčne obveznosti v višini več kot 461.000 evrov. Skupaj z obrestmi znaša zahtevek do Jureta Jankovića natanko pol milijona evrov. Če so mu po končanem inšpekcijskem nadzoru odmerili najvišji 41-odstotni davek (po novem 70 odstotkov), sta njegova zasebna poraba in premoženje od leta 2006 do 2010 za visokih 1,13 milijona evrov presegala uradno prijavljene prihodke. Kot je znano, naj bi v štirih letih prijavil le 53.000 evrov prihodkov.

Čeprav so na Dursu, kot smo razkrili v Dnevniku, sredi lanskega leta dosegli predhodno zavarovanje pričakovane davčne obveznosti in se vpisali na premoženju Jureta Jankovića, bodo v postopku izterjave verjetno ostali praznih rok. Pišljar mu je namreč že zarubil 131.000 evrov vreden mercedes G AMG in vrednejše premičnine v hiši v Grosupljem. Ta je bila formalno v lasti njegovega očeta Zorana Jankovića, ki jo je v okviru sporazuma o ureditvi razmerij prepisal na podjetnika iz Rovt. Vse, kar je (uradno) ostalo Juretu Jankoviću, je 50 odstotkov 1400 kvadratnih metrov velike parcele ob hiši Zorana Jankovića, ki jo porašča gozd.

Da bi polmilijonski davčni dolg poplačali z rubežem in prodajo njegovega 50-odstotnega deleža krovne družbe Electa Holding, je malo verjetno. Na njem ima plombo še vedno vpisano Pišljar, tudi sicer pa je njegova vrednost vprašljiva, če ne zanemarljiva. Družba ne ustvarja prihodkov, njeni računi pa so že več mesecev blokirani. Ko so jo lani prodajali na dražbi, je za 1,16 milijona evrov nihče ni hotel. Njeno glavno premoženje predstavlja družba Electa, na kateri pa ima plombo vpisano Zoran Janković. Z njo je zavaroval zahtevek do družbe v lasti sinov, saj mu nikoli nista poravnala 7,8-milijonske kupnine za Electo. Kot je znano, je ljubljanski župan od družb, s katerimi naj bi pred vstopom v politiko pretrgal vse vezi, vodita pa jih njegova sinova, na svoj osebni račun dobil vsaj tri milijone evrov.

Spomnimo, da je Durs pred časom preiskoval tudi poslovanje Electe in povezanih družb in ob tem odkril številne sume kaznivih dejanj. Ob tem je družbi Electa Holding odmeril plačilo nekaj manj kot 900.000 evrov, družbi Electa Naložbe pa 6,5 milijona evrov dodatnega davka.

Z vprašanji smo se obrnili na Jureta Jankovića, vendar nanje ni odgovoril.