Telekomunikacijsko podjetje Stelkom, ki je v lasti več državnih energetskih družb, je konec lanskega leta mariborskemu podjetniku Rajku Majcnu omogočilo več kot dober posel.

Od njegove družbe Jelen Storitve je namreč odkupilo stoodstotni lastniški delež v podjetju Alstar združene komunikacije, ki se ukvarja s ponujanjem storitev internetne (VoIP) telefonije. Zanj so v Stelkomu oktobra lani odšteli 96.500 evrov. A iz dostopnih podatkov je razvidno, da je Majcen še septembra za isti delež plačal krepko manj, le sto evrov. S preprodajo podjetja, ki je lani ustvarilo izgubo (87.200 evrov), višjo od prihodkov (75.800 evrov), imelo pa je tudi že 113.000 evrov negativnega kapitala, je Majcen v dobrem mesecu dni ustvaril več kot 96.000 evrov dobička.

Posel, skupno vreden skoraj 400.000 evrov?

V Stelkomu, ki je po novem v večinski, 56-odstotni lasti Elesa, poudarjajo, da je bil nakup podjetja Alstar nujna poslovna odločitev. »S tem nakupom smo nabor klasičnih telekomunikacijskih storitev dopolnili s storitvijo VoIP, ki v paketu z obstoječimi storitvami ustvarja medsebojno sinergijo pri prodaji,« so pojasnili v Stelkomu, ki ga vodi Janko Janežič.

Toda nekatere podrobnosti iz posla zbujajo nemalo dvomov in vprašanj. Najprej poglejmo ceno nakupa. Podjetje Alstar, nekdanji »start up«, je namreč tudi tretje leto po ustanovitvi globoko v rdečih številkah. Ob tem, da ima za več kot 230.000 evrov dolgoročnih finančnih obveznosti, je lani ustvarilo 58.000 evrov visok negativni poslovni izid pred davki, obrestmi in amortizacijo (EBITDA). Lanski prihodki podjetja so bili celo skoraj 8000 evrov nižji od prihodkov iz leta 2012. Za nameček je isto podjetje le mesec dni prej, preden je Stelkom zanj plačal skoraj 96.000 evrov, njegov prejšnji lastnik Majcen za simboličen znesek odkupil od podjetnika Darka Domjana. Majcen je bil sicer zastopnik Alstarja, ki v bilancah beleži še za okoli 82.000 evrov neopredmetenih sredstev, od njegove ustanovitve v letu 2011. Pred tem je vrsto let deloval v podjetju Zrcalo, kjer je bil v začetku prejšnjega desetletja tudi eden od ustanoviteljev. Omenjeno podjetje je nato prešlo v last družbe Finea Holding Miklavža Borca, s katerim se je Majcen pozneje sprl. V času, ko je Novo KBM vodil Matjaž Kovačič, je Zrcalo tesno sodelovalo z banko, za katero je opravljalo storitve, povezane s spletnim bančništvom.

Mervar: Če ne bo premikov, sledijo ukrepi

V Stelkomu dvoma o tem, ali je bil nakup Alstarja, za katerega so plačali znesek v višini treh četrtin lanskega čistega dobička (127.000 evrov), res vreden tega denarja, ne dopuščajo. Pojasnili so, da so pred poslom opravili cenitev in skrbni pregled Alstarja. Tega je po naših podatkih izpeljalo podjetje BDO Svetovanje, ki naj bi podjetje ovrednotilo celo na okoli 150.000 evrov. A celoten posel je vreden krepko več kot 96.500 evrov. Poleg dodatnih 100.000 evrov, ki naj bi jih v Stelkomu vložil v kapitalsko podhranjeno podjetje, bodo namreč Majcnu posredno posebej izplačali še 189.000 evrov. Z njegovo družbo Jelen Storitve je Alstar po prevzemu sklenil pogodbo o delu, ki bo Majcnu do konca leta 2016 mesečno prinašala 5250 evrov (brez DDV) – v treh letih torej skoraj 190.000 evrov. Posel z Alstarjem bo tako Stelkom skupno stal približno 386.000 evrov. »Gre za nakup, ki je v skladu s smernicami strategije Stelkoma za srednjeročno obdobje,« odgovarjajo v družbi.

Pojasnili so nam še, da je aktivnosti Stelkoma pri nakupu Alstarja podprl tudi njegov nadzorni svet, ki da je bil seznanjen tudi s cenitvijo in skrbnim pregledom podjetja. Nekoliko drugače je zatrdil prvi nadzornik Stelkoma Aleksander Mervar, sicer direktor Elesa. »S predlogom nove storitve smo se seznanili in dali podporo direktorju. Ker nakup ni bil investicija, višja od 100.000 evrov, gre za odločitev, ki jo je sprejel izključno direktor Stelkoma, zato je zanjo tudi odgovoren. Pomembno je, da Stelkom nase ni prevzel dolgoročnega posojila družbe Alstar,« je poudaril Mervar. »Če letos ne bo nikakršnih premikov v poslovanju Alstarja, bodo v nadzornem svetu Stelkoma sprejeti ustrezni ukrepi,« je dodal Mervar. V začetku avgusta so v Stelkomu zamenjali zastopnika Alstarja: nekdanjega direktorja Stelkoma Ferdinanda Valenčaka je zamenjal Marko Banović.