Obeti za slovensko gospodarstvo so se zaradi lanske sanacije bančnega sistema in dokapitalizacije bank ter pozitivnega razvoja na evropskih trgih izboljšali hitreje, kot je večina pričakovala. Še konec lanskega leta so napovedi kazale, da se bo gospodarska klima izboljšala šele konec letošnjega leta, a se je slika izboljšala že v prvem četrtletju, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, sicer namenjeni prvi seji odbora za finančno stabilnost, spomnil Jazbec.

Ob tem je izrazil pričakovanje, da se bo nadaljeval proces razdolževanja realnega sektorja, in opozoril, da je treba z ukrepanjem nadaljevati, sicer se lahko tveganja povečajo.

"Lahko zagotovim, da so slovenske banke v tem trenutku dokapitalizirane vsaj do začetka leta 2016. Če pa se ukrepi ne bodo nadaljevali in če ne bo prišlo do resnih premikov pri nadaljnjem razdolževanju realnega sektorja, potem pa se lahko ti pozitivni obeti, s katerimi smo začeli leto 2014, seveda hitro obrnejo v drugo smer in takrat lahko pričakujemo večje probleme v slovenskem prostoru," je dejal guverner.

Jazbec: Težave Slovenije se niso zgodile čez noč

Upa, da se tega zavedajo vsi, ki bodo sestavljali novo vlado. Ta bo morala po njegovem mnenju z delom začeti takoj, pri tem pa bo morala upoštevati priporočila Evropske komisije in proces razdolževanja gospodarstva.

Bo treba slovenske banke kdaj znova dokapitalizirati? "Če se bodo izpolnili vsi scenariji neaktivnosti s strani vlade - upamo, da vladna kriza ne bo trajala predolgo oz. da bo lahko vlada čim prej oblikovana - in če se karkoli zalomi na naših izvoznih trgih, je seveda ta scenarij precej verjeten. Za zdaj kaže, da temu ne bo tako," je ocenil guverner.

Ob tem je spomnil, da se težave v Sloveniji niso zgodile čez noč, zato je težko pričakovati, da bodo rezultati ukrepov vidni hitro. "Upamo, da bodo ukrepi, ki jih je v tem trenutku uvedla oz. jih uvaja Banka Slovenije, vidni v čim krajšem času, torej v roku nekaj mesecev," je povedal.

Podobno je ocenil v luči delovanja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). "Verjetno je preveč pričakovati, da bi v roku nekaj mesecev lahko začeli uživati sadove pozitivnega dela DUTB, če vemo, da so bile prve in doslej edine terjatve na to institucijo prenesene šele januarja," je dejal.