V Istrabenzu po skoraj petih letih zaključujejo pogajanja za prodajo svoje edine turistične naložbe na Hrvaškem. Po neuradnih informacijah naj bi družbo Grand Hotel (GH) Adriatic, ki vključuje dva hotela v Opatiji z nekaj več kot 300 sobami, kongresni in velnes center ter igralnico Casino Adriatic, prodali enemu od hrvaških skladov. Ta naj bi jim pred kratkim že dostavil dokazila o zagotovljenem financiranju.

Prav pri financiranju se je doslej prodaja GH Adriatic že večkrat zaustavila. Sredi leta 2011 so se v Istrabenzu za prodajo naložbe dogovarjali z italijansko družbo EPS Real Estate, ki jim je ponujala okoli 25 milijonov evrov, vendar nato iz neznanih razlogov in po več pozivih kupnine ni nakazala. Tokrat si lahko v Istrabenz Turizmu obetajo okoli polovico nižjo kupnino, saj naj bi jim hrvaški snubec za opatijskega hotelirja ponujal le med desetimi in 15 milijoni evrov.

Del kupnine v obnovo hotela Slovenija

S prodajo hrvaške naložbe bi se neto finančni dolg skupine Istrabenz znižal za le okoli deset milijonov evrov, na dobrih 200 milijonov evrov. Istrabenz Turizem bi namreč del kupnine namenil za nekatere nujne investicije in nadgradnjo hotela Slovenija s 144 sobami in 16 apartmaji v petzvezdični hotel. Vendar je vprašanje, ali bodo banke v to privolile. Prav tako za zdaj ni znano, ali bodo tudi po prodaji upravljali opatijska hotela ali pa ju bo prevzel bodoči lastnik. Z začetkom leta so v Istrabenz Turizmu že prevzeli upravljanje hrvaškega termalnega resorta Toplice Sveti Martin, ki so v večinski lasti Rudolfa Radikovića in poleg športno-termalnega kompleksa obsegajo tudi štirizvezdični hotel s 157 sobami in 85 apartmaji.

Prodajo opatijske družbe je vsekakor olajšal tudi lanskoletni dogovor z bankami. Te so podaljšale posojila Istrabenzovi turistični diviziji do leta 2023. GH Adriatic bankam dolguje sedem milijonov evrov, odplačilo glavnice posojil pa bo začel šele sredi leta 2016. Hkrati je Istrabenz Turizem septembra lani dokapitaliziral svojo hrvaško hčerinsko družbo in v njen kapital pretvoril za dva milijona evrov terjatev. GH Adriatic na letni ravni ustvari med šest in sedem milijoni evrov prihodkov, vendar zaradi visokih stroškov za plačilo obresti že več let posluje z izgubo. V letu 2012 so jo sicer uspeli znižati na le še dobrega pol milijona evrov. Kako je lani posloval GH Adriatic, za zdaj še ni znano. Njegova hotela pa sta bila ena izmed redkih v Istrabenzovi turistični diviziji, ki jima je uspelo povečati število nočitev. Skupno sta tako lani oba opatijska hotela s svojimi 307 sobami zbrala 112.500 nočitev, kar je dva odstotka več kot leto prej.

Ponovno v iskanje kupca za Kempinski Palace

Med zaključkom prodaje GH Adriatic se v Istrabenzu že pripravljajo na nov poskus prodaje hotela Kempinski Palace, katerega obnova je njihovo turistično divizijo spravila na kolena. V teh dneh naj bi v Istrabenzu že zaključevali izbor agenta, ki bo vodil prodajne postopke. Toda tokrat v Istrabenzu ne bodo poskušali prodati hotela, temveč njegovo lastnico, družbo Istrabenz hoteli Portorož. Lani je banka Hypo sicer odpisala za pet milijonov evrov posojil, vendar pa Istrabenz hotele Portorož še vedno bremeni za kar 34 milijonov evrov posojil. »Postopka prodaje GH Adriatic in Istrabenz hoteli Portorož sta v teku,« so bili kratki v Istrabenz Turizmu, kjer podrobnosti niso komentirali.

Prodaja obeh družb je sicer razbremenila Istrabenz Turizem, ne pa tudi matičnega holdinga Istrabenz, ki bankam še vedno dolguje kar 160 milijonov evrov oziroma skoraj 80 milijonov evrov več, kot znaša njegovo celotno premoženje. Možnosti, da bi Istrabenzu s prodajo svojih naložb uspelo poplačati vsa preostala bančna posojila, so sicer minimalne. Po prodaji družb Droga Kolinska, Instalacije, Istrabenz Gorenje Energetski Sistemi in Turizem Kras (upravljalec Postojnske jame) so Istrabenzu ostale le še štiri večje naložbe. Poleg Istrabenz Turizma še večinski delež družbe Istrabenz Plini, informacijska skupina Actual I. T. in štiriodstotni paket delnic Petrola, ki je trenutno na borzi vreden slabih 24 milijonov evrov.

Istrabenzu zmanjkuje naložb

Medtem ko Publikum Deana Čendaka in Zvoneta Taljata že išče kupca za Istrabenzov delež v Petrolu in skuša v skupno prodajo prepričati tudi banke, ki so pred leti Istrabenzu zaplenile Petrolove delnice, belokranjskega poslovneža Darija Južno, ki obvladuje desetino lastništva Petrola, in Slovensko odškodninsko družbo, se postopki za prodajo preostalih naložb niso niti začeli.

Prodaja 51-odstotnega deleža Istrabenz plinov bo v veliki meri odvisna od italijanske plinske družbe SIAD iz Bergama. Ta ima namreč v lasti preostali delež, po družbeniški pogodbi pa naj bi imela zagotovljeno tudi predkupno pravico. Italijani doslej za izplačilo Istrabenza, ki naložbo v Istrabenz Pline vrednoti na 22 milijonov evrov, niso bili zainteresirani. Po neuradnih informacijah naj bi jih sicer zanimal le del Istrabenzove plinske divizije, ki vključuje Plinarno Maribor. Skupina Istrabenz Plini je lani ustvarila 85 milijonov evrov prihodkov oziroma desetino manj kot leto prej, medtem ko je njen dobiček iz poslovanja pred amortizacijo ostal praktično nespremenjen in znašal 11 milijonov evrov.

V zadnjih letih se je izboljšalo tudi poslovanje Skupine Actual I. T., ki je lani ustvarila 12 milijonov evrov prihodkov in milijon evrov čistega dobička, njen neto finančni dolg pa se je lani zmanjšal za polovico, na le še 1,5 milijona evrov. Toda večje kupnine si v Istrabenzu od Actuala I. T. ne morejo obetati. Poplačilo bančnih posojil bo torej odvisno zlasti od uspešne sanacije Istrabenz Turizma in prodaje portoroškega hotelirja strateškemu vlagatelju. Toda če bi v Istrabenzu želeli s svojo turistično divizijo poplačati vsa posojila, bi morali za njo po neuradnih ocenah iztržiti med 80 in 100 milijoni evrov, kar je petkrat več, kot naložbo vrednotijo v svojih bilancah.