Pred odhodom na podnebna pogajanja, ki potekajo v perujski prestolnici Lima, je minister zagotovil, da na pogovore odhaja odprt za različne možnosti. A indijska delegacija se ne bo izogibala neprijetnim vprašanjem. "Naša rast ne sme biti ogrožena," je poudaril.

Po besedah indijskega ministra je revščina najhujša oblika okoljske katastrofe, ki jo je treba nemudoma izbrisati. Po njegovem nihče ne bi smel najrevnejšim odrekati pravice do energije.

"Potrebe držav v razvoju po vključujoči rasti, trajnostnem razvoju, iztrebljanju revščine in dostopu do energije za vse morajo biti prepoznane kot temelji," je poudaril Javadekar.

Energetsko podhranjena Indija bi lahko bila ena od večjih nasprotnic ambicioznega podnebnega dogovora na mednarodni ravni. Močno je namreč odvisna od elektrarn, ki jih poganja premog, kljub temu pa so izpadi elektrike v državi resna težava za gospodinjstva in podjetja.

Cilj povečanje uporabe sončne energije

Javadekar je sicer poudaril, da so podnebne spremembe stvar, ki zadeva vse. Indija si je tako na primer že zastavila cilje o povečanju uporabe sončne energije.

"Svetu bomo v Limi samozavestno povedali o korakih, ki smo jih že sprejeli" v boju proti podnebnim spremembam, je poudaril.

Pogajalci iz 195 držav se zbirajo v Limi na pogovorih, na katerih bodo skušali do 12. decembra doseči preboj na poti do novega mednarodnega podnebnega dogovora. Oblikovali naj bi osnovo za končni dogovor, ki ga želijo sprejeti prihodnje leto v Parizu.

Podpisnice Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC) so že postavile cilj omejitve globalnega segrevanja za največ dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko raven. Svoje konkretnejše zaveze so v zadnjih mesecih med drugim predstavile Kitajska, ZDA in EU.