Vendarle prišlo do podpisa sporazuma

Prodaja Hypo Group Alpe Adria, dosedanje mreže Hypo Alpe Adria International v jugovzhodni Evropi, je konec novembra in v začetku decembra zastala, saj nekdanja večinska lastnica koroškega Hypa, nemška banka Bayerische Landesbank (BayernLB), prodaji ni prižgala zelene luči.

A zdaj je vendarle prišlo do podpisa sporazuma. Zaključek prodajnega postopka je predviden v sredini prihodnjega leta, do takrat pa je treba pridobiti odobritve s strani vseh pristojnih regulatornih organov in EU, so danes sporočili iz Heta Asset Resolution.

Prodaja Hypove mreže, ki je bila v lasti avstrijske države, je rezultat izvajanja ukrepov, ki jih je Evropska komisija sprejela 3. septembra 2013, so zapisali.

Mreža skrbi za 1,15 milijona strank

Hypova mreža je sestavljena iz šestih bančnih skupin v petih državah jugovzhodne Evrope - v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Srbiji in Črni Gori. Mreža skrbi za 1,15 milijona strank v 245 poslovalnicah s skupno bilančno vsoto 8,4 milijarde evrov.

Bančna skupina pod okriljem novega lastnika nima več poslovnih omejitev, kar ji daje možnost za dodatno rast. Ameriški sklad Advent International ter Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) bosta plačala kupnino v višini do 200 milijonov evrov, v odvisnosti finančnih rezultatov letošnjega leta in leta 2015.

Dogovorjena minimalna nakupna cena - 50 milijonov evrov

Dogovorjena minimalna nakupna cena je 50 milijonov evrov, linije refinanciranja Heta Asset Resolution v znesku več kot 2,2 milijarde evrov pa ostanejo v Hypovi mreži in bodo poplačane v naslednjih letih, so še sporočili iz Heta Asset Resolution.

Hypo Alpe Adria je bila med letoma 2007 in 2009 v lasti bavarske banke BayernLB, nato pa jo je odkupila Avstrija in podržavila. V finančne težave jo je spravilo kreditiranje tveganih poslov v času ambiciozne širitve na Balkanu.

Prodaja hčerinskih bank je bila pogoj za preoblikovanje v slabo banko. Hypo Alpe Adria International je bila aktivna do konca oktobra, nato pa je sledilo preoblikovanje v slabo banko v lasti države, dobila pa je tudi novo ime: Heta Asset Resolution. Čaka jo likvidacija.