Adris Grupa in Croatia Osiguranje sta v zadnjih mesecih praktično v celoti zaustavila nakupe delnic Save Re, vendar pa Hrvati načrtov za prevzem druge največje zavarovalne skupine na Balkanu očitno še niso opustili.

Po navedbah naših virov naj bi se po predčasnih parlamentarnih volitvah začeli intenzivno pripravljati na naskok na Savo Re, pri tem pa očitno računajo, da bo nova vlada na seznam za privatizacijo uvrstila tudi tretjinski delež pozavarovalnice. Adris Grupa naj bi tako pred kratkim že angažirala borznoposredniško družbo Ilirika oziroma njenega lastnika ter predsednika uprave Igorja Štembergerja. V zadnjem času med kupci delnic Save Re izstopajo prav Štemberger in vzajemni skladi, ki jih upravlja njegova Ilirika DZU, delnice pa kupujejo predvsem od malih delničarjev. Z nakupi so začeli kratek čas za tem, ko sta se iz povpraševanja umaknila Adris in Croatia Osiguranje. Na drugi strani je opaziti, da večji delničarji v zadnjem času svojih delnic ne prodajajo. Izjema so le nekateri domači vzajemni skladi. Ker se je vrednost delnice Save Re od začetka leta zvišala že za skoraj 80 odstotkov, so morali namreč nekateri skladi delnice prodati, saj bi v nasprotnem primeru presegli omejitve glede izpostavljenosti do posamezne družbe.

»Z Adrisom ali Croatio Osiguranje nimam sklenjene nobene pogodbe niti se o tem z njimi ne pogovarjam,« nam je zatrdil Štemberger in dodal, da delnice kupuje v svojem imenu in za svoj račun. V hrvaški družbi, ki jo obvladuje Ante Vlahović, na drugi strani sodelovanja z Iliriko niso želeli ne potrditi ne zanikati. »V skladu s predpisi in poslovno etiko bomo sodelovali s posamezniki in družbami, ki lahko doprinesejo k uresničitvi naših ciljev,« nam je povedal tiskovni predstavnik Adris Grupe Predrag Grubić. Kot je še dodal, si želijo postati regionalni vodja pri vseh svojih dejavnostih, vključno z zavarovalništvom. »To je možno doseči z organsko rastjo ali pa s prevzemi. V tem smislu se zanimamo tudi za največje zavarovalne skupine v regiji,« je še povedal in zatrdil, da Sava Re nima »prednostnega statusa pri njihovih poslovnih ambicijah«. Pred kratkim pa je po poročanju Financ za Hrvate začel delati tudi predsednik slovenskega olimpijskega komiteja Janez Kocijančič, ki pa zatrjuje, da za Adris ne lobira, temveč jim zgolj svetuje.

Crotia Osiguranje in Adris Grupa po neuradnih informacijah obvladujeta že okoli 15 odstotkov lastništva Save Re, za zdaj pa imata dovoljenje Agencije za zavarovalni nadzor za povečanje lastništva na največ 20 odstotkov. Kolikšen delež druge največje zavarovalne skupine v Sloveniji je dejansko v lasti Hrvatov, ni mogoče preveriti, saj imajo svoje delnice shranjene na fiduciarnih računih Splitske banke in zagrebške Raiffeisen.

Na julijski skupščini pozavarovalnice, na kateri bodo delničarji odločali o izplačilu 4,4 milijona evrov dividend, Hrvatov denimo sploh ni bilo, pri čemer pa je vprašanje, ali bi sploh lahko glasovali. Ker je Croatia Osiguranje po novem v večinski lasti Adrisa, bi morali družbi o pridobitvi več kot 10-odstotnega deleža o tem obvestiti tudi Savo Re in sporočilo objaviti na Ljubljanski borzi, vendar tega za zdaj še nista storili. Naložba v Savo Re je sicer Croatii Osiguranju in Adris Grupi doslej že prinesla visok zaslužek. Delnice sta namreč kupovali po cenah med sedem in osem evrov, zaradi zadnje rasti tečaja delnice pa je njun delež danes vreden že okoli 36 milijonov evrov oziroma okoli 17 milijonov evrov več, kot sta zanj plačali.

A kljub temu je Croatia Osiguranje prvo polovico letošnjega leta zaključila s skoraj desetimi milijoni evrov izgube, zlasti zaradi padca premij in sprostitve trga avtomobilskih zavarovanj na Hrvaškem. Adris Grupa sicer sodi med finančno najmočnejše hrvaške družbe, saj nima najetih nobenih posojil, konec junija pa je imela za milijardo evrov premoženja. Velik del oziroma nekaj več kot 200 milijonov evrov ima Adris Grupa še vedno sredstev v kratkoročnih depozitih in na transakcijskih računih, medtem ko tržna kapitalizacija Save Re znaša 250 milijonov evrov.