Blaž Miklavčič bo očitno že kmalu postal izključni lastnik GH Holdinga. Konec lanskega leta je namreč njegovo podjetje MM Tech od SGP Pomgrada odkupilo še 17 odstotkov delnic GH Holdinga. S tem je svoj lastniški delež povečalo na 83 odstotkov. Že v kratkem bi lahko Miklavčič iz GH Holdinga izrinil še edinega preostalega solastnika (Kraški zidar v stečaju), kar lahko stori z vplačilom novih delnic. Zeleno luč za to si je prižgal na novembrski skupščini GH Holdinga. Na njej je izglasoval sklep o povečanju osnovnega kapitala družbe za milijon evrov, s 300.000 na 1,3 milijona evrov, s prednostno pravico obstoječih delničarjev.

Miklavčičeva gazela za signalne naprave

GH Holding je leta 2013 ustvaril že skoraj 58 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je štirikrat več kot leta 2009. Družba je samo od države v zadnjih treh letih za dela na domači železniški infrastrukturi skupno prejela več kot 74 milijonov evrov. GH Holding sodeluje pri tako rekoč vseh pomembnejših projektih: modernizaciji obstoječe proge Divača–Koper, gradnji digitalnega komunikacijskega sistema (GSM-R) na železniškem omrežju, razvoju sistema za upravljanje železniškega prometa (ERTMS/ETCS) med Sežano in Hodošem...

Kljub temu pa GH Holding predstavlja le del hitrorastočega Miklavčičevega poslovnega imperija. Vse pomembnejše tako postaja podjetje MM SVTK. Tega je Miklavčič, ki je lani kot predsednik uprave GH Holdinga zaslužil dobrih 120.000 evrov bruto, ustanovil leta 2012. Že leta 2013 je ustvarilo 3,4 milijona evrov prihodkov in 1,7 milijona evrov dobička. MM SVTK tesno sodeluje z GH Holdingom. Pri njegovih projektih sodeluje pri projektiranju ter postavitvi signalnovarnostnih in telekomunikacijskih naprav.

Polanič in Miklavčič si delita teren

Hkrati podjetje MM SVTK postaja nosilec Miklavčičevih nepremičninskih projektov. Že leta 2013 je v hrvaškem letovišču Novi Vinodolski kupilo hotel in ga kmalu zatem porušilo. Na njegovem mestu naj bi zrasel nov hotel s štirimi zvezdicami in 70 posteljami. V zadnjih dneh lanskega leta je MM SVTK postal tudi polovični lastnik projektnega podjetja Urbani center, ki bo na območju ljubljanskega BTC gradilo poslovno stavbo. Za delež, ki ga je odkupil od Pomgrada – gradenj, je Miklavčičevo podjetje odštelo 2,4 milijona evrov. Kje je dobilo denar za nakup, ni znano. MM SVTK je imel na zadnji dan leta 2013 1,6 milijona evrov kratkoročnih obveznosti do bank, podjetje pa je finančno močno prepleteno z GH Holdingom.

Gre za posel, ki simbolizira strateški položaj Blaža Miklavčiča na gradbenem trgu. Če je namreč v krizo vstopil kot predsednik uprave manjše družbe, ki so jo ustanovili trije veliki gradbinci (SGP Pomgrad, Konstruktor in Kraški zidar), je iz sesutja domačega gradbeništva izstopil kot lastnik enega pomembnejših domačih gradbincev. Od njegovih ustanoviteljev je danes pri življenju le še SGP Pomgrad Stanka Polaniča, s katerim sta si očitno razdelila »teren«. Medtem ko si SGP Pomgrad, ki je lani ustvaril več kot 135 milijonov konsolidiranih prihodkov (osem odstotkov več kot leta 2013) in sedem milijonov evrov čistega dobička, največ poslov obeta pri gradnji in obnovi avtocest, hidroelektrarnah in energetski obnovi stavb, Miklavčič ostaja »kralj železnic«. Njegov največji domači konkurent je SŽ-ŽGP, s katerim je GH Holding v zadnjih dveh letih očitno otoplil odnose. Družbi sta lani skupaj zmagali na razpisu za drugo fazo modernizacije proge Divača–Koper.

»Pred gradbeništvom so znova težki časi«

»Z avtocestami se ne nameravamo ukvarjati,« poudarja Miklavčič. »Ostajamo previdni in na tleh. Pred gradbeništvom so znova težki časi, saj se enkratni projekti, povezani s črpanjem evropskih sredstev, počasi končujejo, banke pa imajo še vedno enake zahteve gradbincev kot pred sanacijo,« je še dodal prvi mož GH Holdinga.

Miklavčičeva podjetja sicer kljub rasti ostajajo razmeroma nezadolžena. GH Holding, ki je v postopku Agencije za varstvo konkurence (AVK) zaradi suma kartelnega dogovarjanja pri gradnji mariborske urgence, je imel na zadnji dan leta 2013 manj kot 600.000 evrov finančnih obveznosti. Družbi sicer že več let zapored rastejo obveznosti do podizvajalcev in dobaviteljev. GH Holding lani delničarjem ni izplačal dividend, iz česar je mogoče sklepati, da bo Miklavčič s črpanjem 3,3 milijona evrov nerazporejenega in bilančnega dobička počakal do trenutka, ko bo postal izključni lastnik družbe.