Sklep o izdaji obveznic so v Gorenju sprejeli konec septembra, prvi odziv vlagateljev pa je potrdil smiselnost odločitve izdajatelja o vstopu na kapitalske trge, so prek spletnih strani Ljubljanske borze danes sporočili iz podjetja. Z izdajo želijo dodatno okrepiti strukturo ročnosti dolga in razpršiti dolgoročne vire financiranja, ki so trenutno omejeni pretežno na bančne vire.

Minimalna nakupna količina za vlagatelje je 10 milijonov evrov

Obveznice dospejo v plačilo v petih letih od začetka, to je 10. oktobra 2019. Glavnica in obresti dospevajo v plačilo letno za nazaj, in to prvič 10. oktobra prihodnje leto ter nato vsakega 10. oktobra v letu do dospetja obveznic.

Predvidena skupna nominalna vrednost celotne izdaje obveznic je 50 milijonov evrov, minimalna nakupna količina za vlagatelje pa je 10 milijonov evrov. Nespremenljiva obrestna mera znaša 3,85 odstotka letno, obveznice pa niso posebej zavarovane oz. zanje ne obstajajo posebna poroštva.

Za strokovno svetovanje in storitve v zvezi z izdajo in prodajo obveznic je Gorenje pooblastilo družbi Alta Skupina in Alta Invest, Novo Ljubljansko banko (NLB), ki je organizator izdaje, in Novo Kreditno banko Maribor, ki je sodelujoči izvajalec.

Gorenje bo skupaj z organizatorji izdaje ter sodelujočim izvajalcem zavezujoče ponudbe za nakup obveznic zbiralo od 1. do 6. oktobra.

Pridružitev Petrolu in NLB

Velenjska družba se bo s prvo izdajo obveznic pridružila Petrolu in NLB, ki sta junija izdala za skupno 565 milijonov evrov obveznic in tako dokazala, da so tudi slovenska podjetja brez poroštva države sposobna zbrati finančna sredstva na trgu.

Gorenje je sicer julija pri šestih slovenskih bankah najelo sindicirano posojilo v višini 55 milijonov evrov, nato pa pri VTB Bank iz Avstrije petletno dolgoročno nadomestitveno posojilo v znesku 72 milijonov evrov.

Največji posamični lastnik Gorenja je sicer Kapitalska družba s 16,37 odstotka, sledita pa Mednarodna finančna korporacija iz skupine Svetovne banke (11,80 odstotka ) in japonski Panasonic 9,50 odstotka.