Bobinac je pogodbo o najemu posojila v Ljubljani podpisal s predstavniki NLB, ki je bila agent in organizator posojila, SID banke, Banke Koper, NKBM in Abanke Vipa. Obrestna mera je po njegovih navedbah poslovna skrivnost, kredit pa ima sedemletno ročnost, je povedal.

"To je bil zadnji kamenček v mozaiku, s katerim letos zaključujemo refinanciranje družbe," je ob podpisu pogodbe povedal Bobinac. Spomnil je, da so lani zaključili prestrukturiranje proizvodnih lokacij in da se rezultati kažejo že letos v pozitivnem poslovanju.

Gorenje je namreč v prvem letošnjem četrtletju poslovalo z dobičkom, pozitivni čisti poslovni izid pa pričakujejo tudi v polletju. V vsem letošnjem letu načrtujejo čisti dobiček v višini 12 milijonov evrov, bruto dobiček iz poslovanja pa naj bi po načrtih dosegel 93 milijonov evrov, je napovedal.

Družba, ki je eden največjih slovenskih izvoznikov, njegovi največji trgi pa so Nemčija, Rusija in Nizozemska, si nadeja še večji prodor na trge izven Evrope. Pri tem je Bobinac omenil ZDA in Avstralijo. Tam imajo po njegovih navedbah velike načrte z uveljavitvijo premijske blagovne znamke Asko, prodajo pod to blagovno znamko pa želijo v petih letih podvojiti.

Gorenje prav v teh dneh zaključuje lani začeto dokapitalizacijo, v katerem je pridobilo 27 milijonov evrov dodatnega kapitala, v iztekajočem se tretjem krogu pa računajo še na 10 milijonov evrov dodatnega kapitala, je še povedal prvi mož družbe.

Tudi s pomočjo tega kredita bodo ob koncu leta dolgoročni krediti predstavljali dve tretjini, kratkoročni pa tretjino. Dolgoročna zadolženost skupine pa se ob tem, kot je še nanizal, konstantno znižuje. Bruto dolg so lani znižali za 35 milijonov evrov, letos še za 25 milijonov evrov.

Po Bobinčevem mnenju je sicer današnji podpis s petimi slovenskimi bankami dokaz, da "finančni sektor v državi deluje in da ima posluh za dobre projekte, ki prihajajo iz gospodarstva". "To je dokaz, da ne samo, da držimo besedo, temveč da uspemo izpeljati pomembne in kompleksne projekte," pa je ocenil predsednik uprave NLB Janko Medja.

"To je eden od korakov, da se podjetniški trg zopet aktivno razvija razvija," je poudaril. Član uprave NLB Blaž Brodnjak je namreč povedal, da "imajo na mizi še dva do tri projekte podobnih dimenzij", o imenih pa v tej fazi - realizirani naj bi namreč bili v tretjem oz. v začetku zadnjega letošnjega četrtletja - ni želel govoriti.

Nekaj dni pred parlamentarnimi volitvami so bančniki na vprašanje, kaj želijo od nove vlade, menili, da profesionalno korporativno upravljanje ter konkurenčnost, Bobinac pa od politikov zlasti želi, da preidejo od besed k dejanjem oz. k uresničevanju napovedanih stvari.