Vlagatelji od podjetja zahtevajo hitre dobičke, vendar pa glavni izvršni direktor Larry Page vztraja pri poslovni filozofiji, ki jo je objavil leta 2004, ko je šel Google z delnicami na borzo. Podjetje je osredotočeno na dolgi rok in namerava nadaljevati s porabo sredstev za nove tehnološke projekte in raziskave.

Google je v zadnjem četrtletju lani zaslužil 4,8 milijarde dolarjev oziroma 6,91 dolarja na delnico čistega dobička. Prilagojeni dobiček brez enkratnih stroškov ali prihodkov pa je nanesel 6,88 dolarja na delnico. Analitiki so pričakovali 7,12 dolarja na delnico. Google tako že peto četrtletje zapored ni uresničil pričakovanj.

Čisti prihodek pred plačilom provizij in stroškov za oglase je narasel za 15 odstotkov na 18,1 milijarde dolarjev, prilagojeni pa so dosegli 14,5 milijarde, kar je 250 milijonov manj od pričakovanj.

Delnice Googla so se v podaljšanem trgovanju po objavi rezultatov pocenile za 10,31 dolarja na 502,92 dolarja.

Google je nekaj izgubil tudi zaradi trdnega dolarja, dobiček pa povečal zaradi prodaje Motorole družbi Lenovo, kar mu je navrglo 740 milijonov dolarjev. Z Motorolo je imel Google v zadnjem četrtletju predlani 506 milijonov dolarjev izgube.

Stroški za raziskave in razvoj so v četrtletju narasli za 45 odstotkov na 2,8 milijarde dolarjev. Google je že 13. četrtletje zapored pobral manj denarja od oglasov, ker oglaševalci niso pripravljeni plačati enako vsoto za oglase na mobilnih napravah kot za tiste na osebnih računalnikih.

Amazon presenetil s četrtletnim dobičkom

Spletni trgovinski velikan Amazon je v zadnjem četrtletju lani zaslužil 214 milijonov dolarjev dobička oziroma 45 centov na delnico, kar je skoraj dvakratno preseglo pričakovanja analitikov. Kljub nižjim prihodkom in slabšim napovedim o rezultatih v tekočem četrtletju, kot so pričakovali analitiki, pa so se delnice Amazona v četrtek podražile.

Čisti dobiček je sicer v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2013 nazadoval za 12 odstotkov na 239 milijonov dolarjev, vendar pa Wall Street upošteva prilagojene dobičke brez enkratnih stroškov ali prihodkov.

Prihodki Amazona so se povzpeli na 29,33 milijarde dolarjev, kar je bilo nekoliko manj od pričakovanj, vendar pa je podjetje sporočilo, da jim je kar 900 milijonov dolarjev prihodkov "pobral" trden tečaj dolarja.

V tekočem četrtletju Amazon pričakuje med 20,9 do 22,9 milijarde dolarjev prihodkov, analitiki pa so povprečno čakali napoved okrog 23,23 milijarde. Delnice Amazona so se podražile že pred objavo rezultatov, po objavi pa še za 36,18 na 347,96 dolarja na delnico.

Vlagatelji so si oddahnili zaradi dobička po dveh zaporednih četrtletjih izgub, saj kot kaže strategija širitve glavnega izvršnega direktorja Jeffreyja Bezosa končno kaže rezultate.

Spletni velikan se širi na področje storitev v oblaku, lastne televizijske in filmske produkcije, predvajanje glasbe in druge dodatne storitve, ki so se doslej zajedale v dobiček.

Za 53 odstotkov je v lanskem letu naraslo članstvo pri storitvi Amazon Prime, ki med drugim omogoča zastonj dostave. Članstvo je naraslo kljub povišanju cene za letno članarino z 89 na 99 dolarjev.