Gašparju Gašparju Mišiču, ki trenutno vodi občinsko Komunalo Koper, se pred lokalnimi volitvami, na katerih bo zelo verjetno sodeloval kot županski kandidat v Ankaranu, obeta zajetna finančna injekcija.

Iz svojega nepremičninskega podjetja Gasspar Invest bo namreč dvignil za skoraj 800.000 evrov denarnih sredstev. To mu bo uspelo, ker je svoj 27,5-odstotni lastniški delež v podjetju prejšnji teden prodal, kupilo pa ga bo kar podjetje samo. Za to bo Mišiču po naših informacijah plačalo 770.000 evrov. Nekdanjemu predsedniku uprave Luke Koper mora podjetje denar nakazati najpozneje do konca leta 2015, posel pa bo zanj davčno zelo ugoden. Mišič je bil namreč lastnik omenjenega deleža od leta 1996, torej več kot petnajst let. To pa pomeni, da bo dohodnino od dobička iz kapitala plačal le po petodstotni stopnji.

Pripravljanje terena Gašparja Gašparja Mišiča za izplačilo denarja iz svojega podjetja Gasspar Invest časovno sovpada z lokalnimi volitvami. Na njih bo Mišič skoraj zagotovo nastopil kot kandidat za župana v občini Ankaran. Na to nakazuje tudi podatek, da je tam od srede avgusta tudi stalno prijavljen, in sicer na naslovu ene od hiš, kjer se lastniki ukvarjajo z oddajanjem sob. Le nekaj dni pred tem, ko je Mišič spremenil svoj stalni naslov, so prebivalci Ankarana v poštne nabiralnike prejeli brošuro, v katerih jih stranka Koper je naš nagovarja h glasovanju za Mišiča. Koprski župan Boris Popovič, sicer velik Mišičev podpornik, je letake označil kot prevaro.

Še bolj verjetna je možnost, da Mišič z manevrom v podjetju Gasspar Invest rešuje premoženje in denarni tok pred upniki. Tem skupno dolguje skoraj tri milijone evrov. Da se nad podjetjem zgrinjajo temni oblaki, je razvidno iz več podatkov. Letos spomladi je izgubilo v pravdi proti tožbenemu zahtevku Kraškega zidarja v stečaju v vrednosti 1,3 milijona evrov, ki jih še ni poravnalo za gradnjo Rezidence Park Lucija. Hkrati je Gasspar Invest izgubil protitožbo v enaki vrednosti. Čeprav se je Mišič na nepravnomočno sodbo okrožnega sodišča v Kopru pritožil, bi morebitni dokončni poraz na sodišču podjetje Gasspar Invest spravil na kolena.

Terjatev kot kanal za reševanje premoženja?

Edino premoženje Gasspar Investa so neprodane nepremičnine. Podjetje je investitor v varovani stanovanjski soseski Rezidenca Park Lucija, ki jo je zgradilo v neposredni bližini Marine Portorož. V njej je več kot sto stanovanj, od katerih je še vedno neprodanih okoli dvajset. V svojih bilancah jih skupaj z drugimi morebitnimi nepremičninami ocenjuje na dobre štiri milijone evrov. Na drugi strani so dolgovi. Teh ima Gasspar Invest za okoli 2,7 milijona evrov, od tega 1,4 milijona evrov do Banke Koper, preostalo pa do Kraškega zidarja v stečaju.

V bilancah se skriva še milijon evrov visoko dano posojilo neimenovani osebi. Tako ni izključeno, da je bil namen manevra z izplačilom 770.000 evrov vzpostavitev terjatve, ki bi Mišiču omogočila vnaprejšnje preusmerjanje denarnih tokov podjetja na njegov račun, ne pa v stečajno maso Kraškega zidarja. V podjetju Gasspar Invest, kjer je zaposlenih več kot deset ljudi, tudi sicer nimajo denarja, s katerim bi poplačali Kraški zidar. S krizo, ki bo počasi zakorakala v sedmo leto, je namreč presahnila tudi prodaja luksuznih stanovanj v Rezidenci Park Lucija. Tako so poslovni prihodki, denarni tok iz poslovanja (EBITDA) in dobiček v lanskem letu dosegli najnižjo raven doslej. Kljub temu Mišič podjetje v knjigah še vrednoti na 2,8 milijona evrov.

Mišič že ustanovil novo podjetje

Da ima Mišič, ki se po besedah naših virov v zadnjem času ne ukvarja več s kupovanjem nepremičnin, nove načrte, priča tudi podatek, da je že v začetku avgusta ustanovil novo podjetje Gasspar Naložbe s sedežem v Portorožu. Tudi tega vodi njegova soproga Tatjana Celarc, s katero si deli lastništvo, vrednost osnovnega kapitala pa je minimalnih 7500 evrov. Ali bo podjetje Gasspar Naložbe prevzelo posle Gasspar Investa, ni znano. Mišič za komentar včeraj ni bil dosegljiv, saj se ni odzval ne na klic ne na SMS-sporočilo.

O izplačilu iz podjetja pa se je Mišič očitno posvetoval tudi z davčnimi svetovalci. Če bi si namreč sredstva izplačal kot izplačilo dobička, bi moral državi plačati 25-odstotni davek. Z manevrom ga bo močno zmanjšal. Stopnja dohodnine od dohodka iz kapitala namreč znaša dvajset odstotkov, vendar se vsakih pet let imetništva deleža zmanjša za pet odstotkov. Ker je Gašpar Mišič podjetje kupil leta 1996, bo tako davek plačal zgolj po petodstotni stopnji.