Srečanje v Avstraliji, ki so se ga poleg finančnih ministrov udeležili tudi guvernerji centralnih bank držav G20, je bilo namenjeno oblikovanju svežnja politik, ki bi državam G20 pomagale doseči ambiciozen cilj - v petih letih povečati BDP za dva odstotka več, kot predvidevajo lanske napovedi.

Dvig BDP za dodatnega 1,8 odstotka

Kot so zapisali v izjavi za javnost, je bilo doslej dogovorjenih že kakih tisoč ukrepov, a delo še ni končano. Izpostavili so med drugim ukrepe za krepitev vlaganj v infrastrukturo, finančno reformo in pospeševanje svetovne trgovine. O teh načrtih bodo sedaj razpravljali voditelji G20 na srečanju v Brisbaneu novembra.

»Prve analize IMF in OECD nakazujejo, da bodo ti ukrepi do leta 2018 naš skupen BDP dvignili za dodatnega 1,8 odstotka,« so bili v izjavi optimistični udeleženci srečanja v Cairnsu. »V času do vrha v Brisbaneu bomo nadaljevali z opredeljevanjem vrste dodatnih ukrepov za doseganje naših skupnih ambicij za rast,« so še dodali.

Oblikovanje t. i. globalne infrastrukturne pobude

Ker so za krepitev povpraševanja in dvig gospodarske rasti po njihovem ključne investicije zasebnega sektorja, so se med drugim dogovorili za oblikovanje t. i. globalne infrastrukturne pobude. Ta bo pomagala pri izmenjavi informacij in povezovanju potencialnih vlagateljev z globalnimi infrastrukturnimi projekti ter tako okrepila »kakovostna vlaganja v infrastrukturo«.

Vodja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je pozdravila »bistven napredek«, ki so ga uspeli ministri G20 doseči od svojega prejšnjega srečanja februarja - in to kljub velikim geopolitičnim napetostim, na primer v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu, ter velikim tveganjem na finančnih trgih.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je zadovoljen sporočil, da so se strinjali, da so za trajno rast ključna vlaganja in strukturne reforme, ter postavili pomembne temelje za stabilizacijo svetovnega gospodarstva. Ameriški finančni minister Jack Lew je sicer Evropo opozoril, da jo čaka še veliko dela in da mora narediti več za krepitev povpraševanja in rasti.