Holding Slovenske elektrarne (HSE) je sponzor Inštituta Nove revije, rokometnega kluba, ki ga sofinancira Klima Petek, in javnega zavoda v lasti občine Radeče, ki jo je vrsto let vodil Matjaž Han, zdaj vodja poslanske skupine SD. Donacije Gena Energije sta lani prejeli tako Združenje borcev za vrednote NOB kot Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. V Dravskih elektrarnah pa so finančno pomagali Zvezi svobodnih sindikatov le nekaj dni pred ukinitvijo nadzornega sveta družbe, ki ji zdaj najbolj nasprotujejo prav sindikalisti.

To je nekaj ugotovitev iz podatkov o sponzorstvih in donacijah proizvajalcev električne energije v izključni državni lasti, ki smo jih v uredništvu Dnevnika prejeli na podlagi zakonodaje o dostopu do informacij javnega značaja. Ta od aprila k objavljanju podatkov o sponzorskih in donatorskih pogodbah zavezuje tudi podjetja v večinski lasti države ali občin. Sezname sponzorstev in donacij v letih 2013 in 2014 so nam poslali iz HSE, Savskih in Soških elektrarn, Gena Energije in Termoelektrarne Brestanica. Zaradi službenih obveznosti nam podatkov niso poslali iz Dravskih elektrarn, kjer so za zdaj razkrili le nakazila, ki so jih odobrili v zadnjem mesecu in pol. V Elesu in Hidroelektrarnah na spodnji Savi (HESS) so nas zaprosili za dodaten čas, v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) in Termoelektrarni Trbovlje (TET) pa se na naša vprašanja niso odzvali. V Premogovnik Velenje jih bomo poslali danes.

Iz prvih pridobljenih podatkov je mogoče razbrati najmanj dvoje. Prvič, da državne energetske družbe financiranje športnih, kulturnih in drugih dejavnosti skoraj v celoti usmerjajo na svoje ožje območje. Prav močan regijski značaj teh nakazil pojasnjuje vsakokratne upore, ki jih lokalne skupnosti sprožajo ob zamenjavah uprav ali reorganizacijah. Tako so Soške elektrarne lani skupno odobrile skoraj 70 sponzorstev in donacij – veliko večino teh so dobile organizacije, ki domujejo na severnem Primorskem. V TE Brestanica so letos izplačali za skoraj 40 donacij v višini po nekaj sto evrov ali manj. Samo treh niso prejeli kulturni domovi, osnovne šole, športni klubi ali društva s krškega in novomeškega območja.

Druga značilnost sponzorskih in donatorskih vložkov državne energetike je, da so vsaj v primerih HSE in Gena Energije pogosto tudi lobistično ali celo politično usmerjeni. Bržčas tako drži teza, da si uprave podjetij z njimi »kupujejo« tudi podporo v ožjem in širšem okolju.

Pozeb dal enako tako sindikatom kot golfistom

Poglejmo nekaj primerov. V Dravskih elektrarnah so 24. aprila letos nakazali 500 evrov na račun območne organizacije svobodnih sindikatov. Član teh je tudi Sindikat delavcev dejavnosti energetike (SDDE), ki je le nekaj dni po tem nakazilu ostro protestiral proti ukinitvi nadzornega sveta Dravskih elektrarn. S tem je šel (ne)hote na roke tudi direktorju Viljemu Pozebu, saj ta zdaj ne bo več odgovarjal nadzornikom, ampak neposredno HSE. Gre za naključje? Pozeb je včeraj povezavo med nakazilom in protestom zanikal. »Donacijo smo odobrili za proslavo ob 1. maju,« je poudaril Pozeb. Že nekaj dni pozneje, 8. maja, so se v elektrarnah odločili za pomoč premožnejšim slojem družbe. 500 evrov so nakazali golf klubu Slovenska Bistrica. To je morda povezano z dejstvom, da golf v njem po dostopnih podatkih občasno igra tudi Pozeb.

Pisano paleto prejemnikov je mogoče najti na seznamih, ki smo jih prejeli iz HSE in Gena Energije. Med prejemniki sponzorskih in donatorskih sredstev holdinga, ki ga vodi Blaž Košorok, je mogoče najti več inštitutov. Tako je HSE skoraj 11.000 evrov nakazal Mednarodnemu inštitutu za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES), ki ga vodi Zijad Bečirović, poslovnež z dobrimi lobističnimi zvezami v nekdanji Jugoslaviji. IFIMES, ki ga je lani sponzoriral tudi Gen Energija, je februarja letos za »poseben prispevek k boju zoper organizirani kriminal in korupcijo« podelil priznanje Gregorju Virantu, ministru za notranje zadeve in prvaku DL. Iz te stranke prihaja tudi resorni minister za energetiko Samo Omerzel, ki velja za Košorokovega podpornika. Še 400 evrov je HSE doniral veleposlaništvu Makedonije. Njeni vladi je v letih 2009 in 2010 svetoval Virant.

Denarja je dovolj za desne in leve

10.000 evrov je HSE plačal Inštitutu za etiko. V njem deluje Janek Musek, leta 2012 oster nasprotnik družinskega zakonika, ki je »padel« na referendumu. Po 3000 evrov sta prejela Inštitut Janeza Evangelista Kreka in Inštitut Nove revije, »think tanka« iz krogov desnice, prav tako Center za evropsko prihodnost (njegov ustanovitelj je država), ki je pred leti veljal za projekt nekdanjega ministra za zunanje zadeve Dimitrija Rupla. Tisoč evrov se je našlo tudi za mednarodni center za promocijo podjetij, ki ga vodi Janez Podobnik. Med športnimi klubi je 20.000 evrov prejel ženski košarkarski klub iz Celja, ki mu je vrsto let predsedoval donedavni prvi nadzornik HSE Marko Zidanšek, enak znesek pa tudi nogometni klub iz Šoštanja (igra v četrti ligi), ki ga vodi tamkajšnji podžupan iz vrst SDS Vojko Kržina. 6000 evrov je od HSE prejel še rokometni klub iz Maribora, ki mu je vrsto let predsedoval Kristjan Petek, zdaj pa to počne prvi mož Pošte Slovenije Boris Novak.

Samo HSE je od januarja 2013 do maja letos za sponzorstva in donatorstva namenil skoraj 1,3 milijona evrov. A v družbi pri tem ne ločujejo med levimi in desni. Od letos s 5000 evri sponzorirajo Kulturno-turistično-rekreacijski center Radeče, javni zavod v lasti tamkajšnje občine. To je več let vodil Matjaž Han, ki ima danes v SD glavno besedo v energetiki. Kot ciljno usmerjeno gre gledati tudi 3500 evrov vredno donacijo Zvezi ekoloških gibanj, ki – naključno ali ne – nikoli ni javno nasprotovala gradnji TEŠ 6.

Nasprotno od HSE nam v Genu Energiji včeraj niso razkrili zneskov nakazil, ampak le prejemnike. Med njimi je tako med množico šol, krajevnih skupnosti in društev iz Posavja mogoče najti tudi Društvo Mati domovina, ki ga zastopa Tone Krkovič, Inštitut za primerjalno pravo (vodi ga Lojze Ude), Rotary Club Čatež...