Evropska centralna banka (ECB) je v današnji avkciji, ki je eden od ukrepov ECB v boju zoper deflacijo in korakov k spodbuditvi gospodarske rasti v državah območja evra, 255 zainteresiranim bankam podelila 82,6 milijarde evrov, je navedeno na spletni strani ECB.

To je manj od napovedi analitikov, ki so predvidevali, da si bodo banke pod ugodnimi pogoji od osrednje finančne institucije v območju evra izposodile vsaj 100 milijard evrov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Naslednja takšna avkcija bo 11. decembra. Za tisto in za današnjo velja, da si banke in bančne skupine iz območja evra lahko izposodijo sredstva do višine sedmih odstotkov njihovega obsega posojil nefinančnim družbam v območju, izključujoč stanovanjska posojila, na dan 30. april 2013.

Po teh ocenah bi si banke iz območja evra lahko letos izposodile do 400 milijard evrov. Posojila iz današnje avkcije bodo sicer zapadla septembra 2018, če banka pogojev višine kreditiranja podjetij ne bo izpolnjevala, pa bo morala sredstva po dveh letih vrniti.

Prihodnjih šest avkcij se bo zvrstilo od marca 2015 do junija 2016. Več kot bodo banke kreditirale, več denarja si bodo lahko izposodile. Vendar pa bodo v naslednjih avkcijah veljali drugačni pogoji kot v letošnjih.