Trimesečno povprečno gibanje obsega posojil zasebnemu sektorju v območju evra je med avgustom in oktobrom izkazalo 1,3-odstotni padec.

Obseg posojil gospodinjstvom se je oktobra na letni ravni znižal za 0,4 odstotka, kar pomeni 0,1 odstotne točke manjši padec kot septembra. Obseg posojil za nakup stanovanjskih nepremičnin, ki velja za najpomembnejšo komponento posojil gospodinjstvom, pa je padel za 0,2 odstotka, potem ko se je septembra skrčil za 0,1 odstotka.

Kriza povzročila, da so posojila zasebnemu sektorju skoraj povsem usahnila

Dolga in globoka finančna kriza v državah z evrom je povzročila, da so posojila zasebnemu sektorju v evrskem območju skoraj povsem usahnila. ECB je v zadnjem obdobju zagnala več ukrepov, s katerimi želi spodbujati banke h krepitvi posojanja podjetjem in posojilom.

Ta teden bo ECB začela kupovati finančne instrumente, zavarovane s premoženjem. Program bo namenjen odkupu terjatev, kot so hipoteke, avtomobilska posojila in dolgovi, nastali z uporabo kreditnih kartic. Vključeval bi lahko tudi premoženje z oceno ničvrednosti, kar vključuje svežnje posojil grških in ciprskih bank.

S tem naj bi banke razbremenili likvidnostnih tveganj in jim omogočili nadaljnje kreditiranje gospodarstva.

Rast količine denarja v obtoku je oktobra ostala stabilna

Rast količine denarja v obtoku je medtem, kot ugotavlja ECB, oktobra ostala stabilna. Medletna rast je bila 2,5-odstotna, kar je enako kot septembra in 0,5 odstotne točke nad avgustovsko ravnijo.

Trimesečno povprečno gibanje kazalca M3, ki statistično zmanjša vpliv izrednih dogodkov, je med avgustom in oktobrom kazalo 2,3-odstotno rast.

Agregat M3 vključuje gotovino v obtoku in vpogledne vloge, vloge z dogovorjeno zapadlostjo do dveh let in vloge na odpoklic do treh mesecev ter repo posle in dolžniške vrednostne papirje z zapadlostjo do dveh let.

ECB uporablja M3 kot ključni kazalec srednjeročne inflacije; v tej luči ga upošteva pri določanju ključne obrestne mere v območju evra.