Guvernerjem so 7. januarja v Frankfurtu predstavili različne možnosti kvantitativnega sproščanja, vključno z odkupovanjem zgolj obveznic z bonitetno oceno AAA ali obveznic vsaj z oceno BBB-, danes poroča Bloomberg, sklicujoč se na osebo, ki se je udeležila zasedanja sveta ECB. Ocene, nižje od BBB-, označujejo špekulativne papirje, ki niso varne za investicije.

Guvernerji po predstavitvi na omenjenem sestanku niso sprejeli nobene odločitve o obliki ali implementaciji kateregakoli od predstavljenih paketov. Predstavitev osebja je bila sicer osredotočena na odkupovanje državnih obveznic, razpravljali pa so tudi o manjših zneskih odkupov, vključno z mesečnimi cilji glede odkupovanja, še poroča Bloomberg.

Tiskovni predstavnik ECB postopkov ni želel komentirati.

Območje evra zabredlo v deflacijo

Območje evra se že nekaj časa spopada z zelo nizko inflacijo, decembra pa je zaradi dramatičnega znižanja cen energentov in šibke potrošnje prvič po kriznem letu 2009 zabredlo v deflacijo. Letna stopnja deflacije je znašala 0,2 odstotka, potem ko so novembra cene na letni ravni porasle za 0,3 odstotka.

ECB je lani sprejela različne ukrepe v boju proti šibki gospodarski rasti in nizki inflaciji, tudi nekonvencionalne, ki pa zaenkrat (še) niso dali bistvenega učinka.

Svet osrednje denarne ustanove v območju evra je osebju ECB in ustreznih odborov v sistemu nacionalnih centralnih bank evrskega območja novembra naložil, naj pravočasno pripravi dodatne ukrepe, če bo to potrebno. Draghi je ob tem pojasnil, da jim niso postavili nobenih rokov.

Z novim letom nove ocene učinkov ukrepov

Na decembrskem zasedanju, na katerem je svet ECB še poslabšal napoved gospodarske rasti in inflacije, so nato sklenili, da bodo v začetku letošnjega leta znova ocenili, kakšen učinek imajo doslej sprejeti ukrepi. Če bo treba, so pripravljeni sprejeti dodatne ukrepe, v tej luči pa so že decembra razpravljali tudi o možnosti kvantitativnega sproščanja.

Na končno odločitev o kvantitativnem sproščanju bo sicer vplivalo tudi mnenje Sodišča EU o prejšnjem programu odkupovanja državnih obveznic, ki se pričakuje 14. januarja, pa tudi predčasne volitve v Grčiji, ki bodo 25. januarja. Po javnomnenjskih raziskavah vodi levičarska Siriza, ki nasprotuje strogim varčevalnim ukrepom.