V zvezi s Fištravčevimi izjavami, da jih je na občini pretresla novica o vložitvi predloga za stečaj, so zapisali, da je uvedba stečaja ob danih pogojih zakonska dolžnost poslovodstva vsake družbe, ŠC Pohorje pa da je bilo insolventno po več kriterijih.

Njegovo vodstvo je o tem redno obveščalo oba družbenika, poleg DUTB še Mariborski vodovod, ki pa se zaradi zahtevnih razmer nista odločila za dokapitalizacijo. Ob negativnih poslovnih kazalnikih bi bilo takšno ravnanje tudi neracionalno, menijo v DUTB in dodajajo, da je bila tako mestna občina z možnostjo stečaja nedvomno seznanjena.

Na očitke, da je prevzem nepremičnin v obliki hotelskih zmogljivosti pravno dvomljiv, v DUTB odgovarjajo, da so na utemeljeni, s pravnimi mnenji preverjeni podlagi, v last prevzeli hotele Arena, Videc, Bolfenk skupaj z bazenskim kompleksom in apartmajske hiše Bolfenk. To so, kot trdijo, storili po tržni vrednosti, ki je znatno manjša od vrednosti hipotek, vknjiženih na nepremičninah za zavarovanje terjatev DUTB, hkrati pa odkupili še hotelsko opremo.

Prav tako po njihovem ne držijo županove navedbe, da je DUTB ponudbo za nakup s strani Nipe označila kot neresno, niti da je med postopkom razpisa spremenila pogoje oziroma ni omogočila ustreznega roka za dopolnitev. Nipa je po njihovem oddala ponudbo brez zagotovil financiranja, na večkratni poziv k dopolnitvi pa tega do danes ni storila.

Zagotovili so sredstva za nemoteno delovanje

Prav tako po njihovem ne drži navedba, da so mariborsko občino zaradi koncesijskih pogodb finančno izpostavili za med 6,7 do celo 19 milijonov evrov. Kot pravijo, so sami zagotovili finančna sredstva za nemoteno delovanje žičniške infrastrukture, medtem ko mestna občina po njihovih informacijah kljub zapadlosti ni izplačala koncesijskega denarja, s tem pa sama pripomogla k težjim pogojem poslovanja podjetja.

Skrbno so spremljali pogajanja o najemni pogodbi med ŠC Pohorjem in Nipo, zato trdijo, da so bila ravnanja ŠC Pohorja zakonita, odgovorna in strokovna ter skladna s sklenjeno najemno predpogodbo. Ob tem posebej poudarjajo, da je njihovo poslanstvo maksimiranje prevzetega premoženja ob upoštevanju pravil poslovno-finančne stroke, svoje odločitve pa da sprejemajo avtonomno in strokovno, predvsem pa ne podlegajo pritiskom.

"V primeru omenjene družbe je DUTB in preko nje davkoplačevalci izpostavljena za dobrih 43,6 milijona evrov in je pri financiranju podjetja daleč najbolj izpostavljena," na DUTB dodajajo v izjavi za javnost.

Ob tem zatrjujejo, da so naredili vse, da bi ohranili delovanje družbe. V zadnji fazi so poskrbeli tudi, da bi bil stečaj najmanj škodljiv. Trenutno se z resnimi hotelskimi operaterji dogovarjajo glede najema in kasnejšega morebitnega odkupa, podjetju oziroma zdaj stečajnemu upravitelju pa so zagotovili likvidnostna sredstva, ki zadoščajo za poplačila obveznosti do zaposlenih v okviru zakonskih možnosti.

Omenjeni denar je že deponiran na notarskem računu, predstavniki DUTB pa se bodo s stečajnim upraviteljem Dragom Dubrovskim sestali prihodnji teden, saj prej temina za sestanek niso dobili. V skladu z zakonom je svoj delež pri reševanju nekaterih delov družbe v javnem interesu po njihovem mnenju dolžna prispevati tudi mariborska občina.