Zgodba o manj znanem ljubljanskem poslovnežu Tomažu Huču, ki se že več let na veliko ukvarja s posojilnimi posli, v javnosti pa je zaslovel šele z ustanovitvijo podjetja, poimenovanega kar po upravljalcu državnega premoženja D.S.U., dobiva nove razsežnosti.

Ker so podjetja, prek katerih je deloval Huč, za seboj pustila najmanj milijon evrov neporavnanih davčnih obveznosti, so se njegovega majhnega posojilodajalskega imperija lotili tudi na Davčni upravi RS (Durs). Inšpektorjem je tako na podlagi izdanih odločb o plačilu davkov in sodnih postopkov samo v zadnjem letu dni uspelo v stečaj spraviti že tri njegova podjetja, in sicer Čebelica Maja, H & H Krediti in H & H Trgovina. Kljub temu so ta brez premoženja in le vrh ledene gore.

V Hučevih rokah je namreč še kup drugih podjetij, ki imajo na papirju na sto tisoče evrov premoženja in nadaljujejo poslovanje. Gre za podjetja Čebelica Maja ČM, H & H Finance, H & H Aurum, H & H Consulting, KL, D.S.V. Skupina in Marsala. Pod podobnimi imeni so svoja podjetja ustanovili tudi njegovi sorodniki. Da bodo navedena podjetja prej ali slej dočakala bridki konec, bi lahko nakazovalo dogajanje v podjetjih H & H Consulting in Marsala. Čeprav imata glede na bilance veliko kapitala, imata hkrati za nekaj deset tisoč evrov davčnega dolga in sta obe brez transakcijskih računov.

Kakšen bo epilog njihovega propada, kaže primer Čebelice Maje, ki naj bi imela še v začetku lanskega leta več kot 650.000 evrov premoženja in 200.000 evrov dolgov. Ko jo je Durs avgusta spravil v stečaj, pa so v stečajni masi našli le za 5400 evrov terjatev do fizičnih oseb in stavbno zemljišče na območju Slivniškega Pohorja, vredno 35.000 evrov. Toda kaj kmalu so ugotovili, da ima hipoteko na njem vpisano Hučevo podjetje H & H Finance. Ko bo nepremičnina kot edino premoženje stečajne mase prodana, bo izkupiček šel v Hučeve roke.

Sodeč po javno dostopnih podatkih se je Huč s posojanjem denarja začel ukvarjati leta 2006, ko je ustanovil podjetje H & H Krediti. Višek prihodkov je podjetje doseglo leta 2011, ko so ti znašali skoraj 700.000 evrov. Od tega leta dalje do nedavnega stečaja je imelo neprekinjeno blokirane račune. Stečaj H & H Kreditov je Durs predlagal, ker so nekatere obveznosti izhajale še iz leta 2012, upnik pa ni imel premoženja, iz katerega bi se davkarija lahko poplačala. Iz javno dostopne bilance stanja je razvidno, da je imelo podjetje konec lanskega leta knjiženih  za 1,8 milijona evrov poslovnih terjatev. Na vprašanje, ali so vse izterljive, je Huč odgovoril, da je to težko napovedovati. Pripomnil je, da niti banke ne morejo izterjati vseh terjatev.

Toda Huč ni počival. V času, ko so začele blokade H & H Kreditov in posli usihati, so se krepili prihodki drugega Hučevega podjetja Čebelica Maja ČM, ki se prav tako ukvarja s posojanjem denarja. Še leta 2011 jih je imelo za dobrih 50.000 evrov, leta 2012 že za 641.000 evrov. Vrednost poslovnih terjatev je hitro presegla 370.000 evrov. Huč tako kljub naporom Dursa še naprej nemoteno posluje.

Čeprav več Hučevih podjetij denar posoja po visokih obrestnih merah, pogosto pa se za tovrstne aranžmaje odločijo tisti posamezniki, ki so v stiski in pri bankah ne morejo najeti posojila, nas je Huč podučil, da ne posojajo po oderuških obrestnih merah. Poročali smo že, da je njegovo podjetje Čebelica Maja posojalo denar po letni obrestni meri višji od 120 odstotkov. Toda Huč poudarja, da lahko denar posojajo po kar dvakratniku povprečne efektivne obrestne mere, ta pa krepko presega obrestne mere, po katerih so posojali denar.