Gorenjski tisk Marka Moharja in Matjaža Satlerja je na včerajšnji skupščini Cetisa odbil vse zahteve države in Kovinoplastike Lož, ki si že dlje časa prizadevata izstopiti iz lastništva celjske grafične skupine. Uprava in nadzorni svet Cetisa, ki ju vodita Roman Žnidarič in Mohar, sta kljub nasprotovanju države dobila razrešnico za delo v lanskem letu in tudi pooblastilo za nakup do deset odstotkov lastnih delnic.

Niso pa delničarji potrdili zahteve Kovinoplastike Lož, ki je ob podpori države zahtevala vložitev odškodninskih tožb zoper upravo in nadzornike Cetisa zaradi nekaterih domnevno spornih poslov. Kovinoplastiko Lož je zmotil zlasti nakup družbe Cetis-Graf, za katero je Cetis svoji večinski lastnici plačal več kot štiri milijone evrov. A ker sta Gorenjski tisk in Žnidarič kot petodstotni lastnik na skupščini preglasovala državo in Kovinoplastiko Lož, so v slednji napovedali vložitev izpodbojnih tožb.

Žnidarič je včeraj delničarjem pojasnil nakup Cetis-Grafa, vendar zahteve SDH, naj razkrije tudi cenitveno poročilo in ime cenilca, ni želel izpolniti. Po njegovih pojasnilih je namreč cenitev poslovna skrivnost, ime cenilca pa nepomembno. »Vsi posli so se odvili znotraj leta dni po objavljeni prevzemni ponudbi, zaradi česar so bili tudi sklenjeni po enakih cenah, kot so bile določene v prevzemni ponudbi,« pa je višino kupnine za Cetis-Graf upravičil Mohar. »Cetis in Cetis-Graf sta že vrsto let poslovno prepletena pri svoji osnovni dejavnosti in nerazdružljiva. Cetis-Graf tako denimo tudi posluje v poslovnih prostorih Cetisa, za katere plačuje tudi najemnino,« nam je še povedal Mohar. Cetis Graf je sicer lani svoji lastnici prodal za skoraj milijon evrov proizvodov in jih od nje kupil za 1,4 milijona evrov. Po podatkih iz letnih poročil Cetis-Graf polovico oziroma okoli milijon evrov prihodkov ustvari s prodajo svoji lastnici, pri čemer je Cetis tudi daleč največji dobavitelj Cetis-Grafa.

SDH, Kad in Kovinoplastika Lož so edini večji lastniki Cetisa, ki prevzemne ponudbe Gorenjskega tiska pred dobrim letom dni niso sprejeli, saj so jo ocenili kot bistveno prenizko. Za celotno celjsko grafično skupino sta namreč Mohar in Satler ponudila pet milijonov evrov oziroma 25 evrov za delnico, kar je le slab milijon evrov več, kot je Cetis kasneje plačal za nekajkrat manjši Cetis-Graf. Zaradi nestrinjanja z višino ponujene cene so SDH, Kad, Kovinoplastika Lož in NFD Holding že podpisali tudi delničarski sporazum, s katerim so se dogovorili, da bodo delnice prodajali skupaj. Po ocenah naših virov naj bi se z Gorenjskim tiskom začeli ponovno pogajati v jesenskih mesecih, še pred tem pa naj bi oba tabora lastnikov pripravila tudi nova vrednotenja Cetisa. mp