Svet Evropske centralne banke (ECB), ki je ključno obrestno mero danes ohranila na rekordno nizki ravni 0,05 odstotka, je zaradi vztrajno nizke inflacije pod vse večjim pritiskom, naj sprejme bolj radikalne ukrepe v boju proti grozeči deflaciji. Današnje izjave predsednika ECB Maria Draghija kažejo, da bi bili ti ukrepi možni v začetku prihodnjega leta.

Nove ocene monetarnih spodbud

"Svet ECB bo v začetku prihodnjega leta znova ocenil učinek monetarnih spodbud ... in obete za gibanje cen," je na novinarski konferenci, ki je prvič potekala v novih prostorih ECB ob reki Majni, povedal Draghi. Zagotovil je, da so pripravljeni sprejeti dodatne nekonvencionalne ukrepe v okviru svojega mandata, če bo obdobje nizke inflacije trajalo predolgo.

"To bi v začetku prihodnjega leta vključevalo spremembo velikosti, hitrosti in sestave naših ukrepov," je povedal Italijan na čelu ECB. Iz njegovih besed gre sklepati, da bi lahko to pomenilo tudi t.i. kvantitativno sproščanje oz. obsežen program odkupovanja državnih obveznic po vzoru nekaterih drugih centralnih bank, kot je ameriška Federal Reserve.

Odkupovanje obveznic bi bilo lahko zgolj vprašanje časa

Veliko analitikov je prepričanih, da je takšen ukrep le še vprašanje časa, zato je bil Draghi o kvantitativnem sproščanju danes deležen veliko vprašanj. Potrdil je, da so danes razpravljali o tem ukrepu, a se je tudi tokrat spretno izognil podrobnostim. "Iz mene ne boste izvlekli datuma. Zgodaj pomeni zgodaj, ne pomeni pa to na naslednjem zasedanju," je dejal.

Poudaril je, da bodo storili vse, da se bo inflacija na srednji in dolgi rok gibala v skladu z mandatom ECB, to je blizu, a malenkost pod dvema odstotkoma. "Mislite, da bi razpravljali o stvareh, ki so nezakonite? Bi s tem dobro izkoristili svoj čas? Prepričani smo, da je kvantitativno sproščanje, ki bi lahko vključevalo državne obveznice, v skladu z našim mandatom," je zagotovil.