Z gradbenimi deli na HE Blanca bo Holding slovenske elektrarne (HSE) po besedah direktorja projekta izgradnje hidroelektrarn na spodnji Savi Bogdana Barbiča začel potem, ko bodo v prvi izmed petih predvidenih hidroelektrarn na spodnji Savi HE Boštanj prihodnji ponedeljek izvedli poskusno priključitev prvega agregata na omrežje ter njegovo sinhronizacijo z omrežjem pri znižani gladini reke Save.

Marko Starman z ministrstva za okolje in prostor je danes izpostavil, da je omenjen projekt primer javno-zasebnega partnerstva, glede katerega se morajo na ravni ministrstev še dodatno uskladiti, ključna pri tem pa je predvsem opredelitev finančne konstrukcije projekta. Barbič je ob tem opozoril, da je odkup potrebnih zemljišč pri HE Boštanj trajal več let, pred izgradnjo HE Blanca pa imajo za to na voljo le še dobro leto.

Po Barbičevih besedah še letos predvidevajo izvedbo razpisa za projekt akumulacijskega bazena, začetek konkretne izgradnje HE Blanca pa ob koncu leta 2006. Pri izgradnji HE Boštanj je veliko nepredvidenih stroškov povzročila tamkajšnja železnica, te izkušnje pa nameravajo v HSE uporabiti predvsem pri izgradnji HE Blanca. V odboru so ob tem izrazili tudi pričakovanje za izvedbo ukrepov, ki bodo omogočili pravočasno polnjenje bazena HE Boštanj do zgornjega nivoja ter začetek njenega poskusnega obratovanja v aprilu 2006.

V omenjenem odboru, ki deluje v okviru Sveta pokrajine Posavje v ustanavljanju, so tudi pozvali ministrstvo za okolje in prostor, da takoj pristopi k reševanju financiranja infrastrukturnih ureditev znotraj državnega lokacijskega načrta za HE Blanca, HSE kot koncesionar ter podjetje za izvajanje investicijske dejavnosti INFRA pa naj na predlog odbora pripravita predlog novega terminskega načrta izgradnje omenjene hidroelektrarne s pričetkom poskusnega obratovanja v letu 2009, kar predvidevajo tudi določila koncesijske pogodbe.

Na današnji seji odbora so obravnavali tudi priprave na pričetek izgradnje HE Krško ter HE Brežice. Izpostavili so predvsem zamude pri izdelavi državnega lokacijskega načrta za HE Krško, pri izgradnji HE Brežice ter HE Mokrice pa po mnenju članov odbora težave že sedaj povzroča predvsem nedorečen vodni režim na meji s Hrvaško.Direktorica javnega podjetja INFRA iz Sevnice Ana Gračner je članom odbora povedala, da so ob koncu oktobra s strani ministrstva za finance uspeli pridobiti soglasje za najem kredita v višini 2,4 milijarde tolarjev za potrebe financiranja infrastrukturnih ureditev ob izgradnji HE Boštanj. Ker pa še niso rešena posamezna odprta vprašanja glede financiranja vseh infrastrukturnih ureditev pri HE Blanca po njenih besedah v HSE in podjetju INFRA ne morejo dokončati zastavljenega programa, tako da dosedanja zamuda znaša že vsaj mesec in pol.