Z novim padcem donosnosti slovenskih 10-letnih obveznic se je zmanjšal tudi pribitek teh na nemške 10-letne obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra. Pribitek je bil pri 1,77 odstotne točke.

Sicer pa se lahko tudi Nemčija danes pohvali z novim rekordno nizkim donosom na njene 10-letne dolžniške papirje. Ta je glede na torek padel za 0,03 odstotne točke na 0,91 odstotka.

Zahtevana donosnost na francoske 10-letne obveznice se je prav tako znižala za 0,03 odstotne točke na rekordno nizko raven 1,24 odstotka, in to kljub temu, da je država v ponedeljek zaradi kritik gospodarskega ministra Arnauda Montebourga ostala brez vlade. Francoski premier Manuel Valls je v torek zvečer predstavil nov kabinet, v katerem bo mesto gospodarskega ministra zasedal bančnik Emmanuel Macron.

Nove rekorde so dosegle tudi španske in italijanske 10-letne obveznice. Pri italijanskih se je zahtevana donosnost znižala 0,08 odstotne točke na 2,37 odstotka, pri španskih pa za 0,12 odstotne točke na 2,09 odstotka.

Donose dolžniških papirjev evropskih držav znižujejo izjave prvega moža Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija ob začetku tridnevnega simpozija ameriške centralne banke v ZDA prejšnji teden. Draghi je izrazil prepričanje, da bodo junija sprejeti ukrepi ECB za spodbujanje gospodarstva učinkoviti, ob tem pa poudaril, da je banka še vedno pripravljena prilagoditi svojo politiko, če se to izkaže za potrebno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvi mož ECB je tako poudaril, da bo banka izpolnila svoje osnovno poslanstvo, ki je zagotavljanje stabilnosti cen. Inflacija območja z evrom se je v zadnjih mesecih nevarno zniževala, zato številni analitiki svarijo pred nastopom deflacijske spirale.

Mnogi so v Draghijevem govoru v petek slišali namig, da se ECB nagiba k uvedbi programa, v okviru katerega bi s kupovanjem obveznic povečevala količino denarja v obtoku. Je pa takšno razmišljanje danes nekoliko okrcal nemški gospodarski minister Wolfgang Schäuble, ki je menil, da so se trgi "pretirano odzvali" na Draghijeve besede.