Popolna neodvisnost je nujni pogoj za to, da lahko banka učinkovito izvaja naloge, ki so ji zaupane po evropski zakonodaji, poudarja podpredsednik komisije Dombrovskis, pristojen za evro, v pismu z današnjim datumom.

"Evropsko komisijo so pomirile nedavne izjave vlade in voditeljev koalicijskih strank, ki potrjujejo njihovo zavezanost zavarovanju verodostojnosti in neodvisnosti Banke Slovenije in njenega guvernerja," še piše podpredsednik komisije.

Za obrambo neodvisnosti Banke Slovenije in njenega guvernerja bi bilo po Dombrovskisovih besedah koristno potrditi pomen tega osrednjega elementa evropske ekonomske politike na izredni seji DZ na temo sanacije bank v 2013 in 2014, predvideni 13. marca.

"Na splošno bi bilo pomembno spodbujati notranjepolitični dialog, ki bo koristil varovanju neodvisnosti centralne banke," je še izpostavil Dombrovskis v pismu.

Komisija po njegovih besedah tudi verjame, da bodo skrbi Evropske centralne banke (ECB) v pravnem mnenju o spremembi zakona o Banki Slovenije, ki jo predlagajo v SDS, v celoti upoštevane pred nadaljnjo obravnavo zakonodajne pobude v parlamentu.

"Komisija bo to zadevo še naprej pozorno spremljala in je seveda na voljo slovenskim oblastem za nadaljnje izmenjave o tem pomembnem vprašanju," je komisar sklenil pismo.