Nekdanje delavke čistilnega servisa Laser Bled, ki so slovensko javnost že leta 2011 opozarjale na bedo in slabe delovne razmere, se lahko verjetno poslovijo od neizplačanih plač ter neporavnanih davščin in socialnih prispevkov. Čeprav je šlo podjetje na zahtevo davkarije v stečaj, njegov lastnik Mark Kavčič v njem ni pustil niti evra in je premoženje še pravi čas prenesel na varno.

Stečajna masa tako podjetja Laser Bled kot tudi sestrskega podjetja Laser Grupa 8, ki se je ravno tako ukvarjalo s čistilno dejavnostjo, je prazna. Na veliko nezadovoljstvo nekdanjih zaposlenih, bank, dobaviteljev in drugih upnikov so namreč v njej le dvomljive in neizterljive terjatve, tudi do drugih Kavčičevih podjetij. Skupna luknja, ki jo je blejski poslovnež pustil za seboj samo v omenjenih dveh podjetjih, pa presega visokih 2,6 milijona evrov. Samo finančna uprava (Furs), Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) in javni jamstveni, preživninski in invalidski sklad so prijavili skupno za kar milijon evrov terjatev.

Od čiščenja do zlata

Kavčič je bil sicer še pred kratkim ponosni lastnik manjšega poslovnega imperija. Ta se je med drugim ukvarjal s čiščenjem, med najbolj znanimi strankami pa so bili Mercator, Petrol in Hit. Samo v Sloveniji je zaposloval več kot 100 ljudi, podjetja pa je imel tudi po Balkanu. Ne nazadnje se je ponašal z lastno restavracijo na Bledu. Do vrhunca njegove poslovne poti je prišlo v letu 2009, ko se je lotil 4,6-milijonskega prevzema Zlatare Majdanpek, verige zlatarn in vodilnega proizvajalca nakita v Srbiji. Od tedaj naprej je šlo zanj le še navzdol. Srbske oblasti so Kavčiču blokirale velikopotezne načrte in razdrle pogodbo o nakupu, ker da ni pravočasno nakazal denarja. Pomagale niso niti tožbe, ovadbe in pisma v Bruselj. Po propadlem prevzemu v Srbiji pa se je začel podirati tudi njegov čistilni imperij.

Čeprav naj bi obe njegovi podjetji, ki sta končali v stečaju, razpolagali s premoženjem, s katerega prodajo bi lahko pokrili pomemben del dolgov, je v njunih stečajnih masah zazevala precejšnja luknja. Izkazalo se je, da je Kavčič lastništvo nepremičnin v Laserju Bled tik pred zdajci prenesel na podjetje Nepremičnine Mark 8, v katerem je sam direktor. Gre za poslovno stavbo na Kajuhovi cesti na Bledu, v kateri deluje restavracija Pr'Klaudiji. Kupnine v višini 700.000 evrov ni poravnal, saj je bil pogodbeni rok plačila določen na kar 25 let. Enako je naredil z avtomobilom mercedez benz s, ki si ga je »prodal« za 33.600 evrov. Dodatno je Laser Bled v Srbiji izgubil še pol milijona evrov, ki jih je nepovratno posodil tamkajšnji odvisni družbi. Stečajni upravitelj Harald Karner se je odločil, da bo poskušal v stečajno maso izterjati vsaj sredstva, ki bi jih moral Kavčič plačati za nepremičnine in avto.

Čistilke brez plačanih prispevkov

Kljub temu je stečajni upravitelj podjetja Laser Grupa 8, ki je imelo do lanskega novembra 29 delavk, prišel do še več skrb vzbujajočih ugotovitev. Odkril je, da jim sploh niso plačevali davkov in prispevkov. Laser Grupa 8 je namreč storitve čiščenja opravljal izključno za podjetje ABC Dinamika, ki ga vodi Kavčič, ta pa za končne naročnike. Čistilke so zato prejemale le neto plače. Davkarija ni mogla do dolgovanih davščin in prispevkov, saj je imel Laser Grupa 8 od avgusta 2011 do lanskoletnega začetka stečaja blokirane račune. »ABC Dinamika je na drugi strani naročnikom zaračunavala tržno ceno za opravljene storitve,« je navedel upravitelj Andrej Brezavšček. Kavčiča je zaradi suma povzročitve stečaja z goljufijo ali nevestnim poslovanjem in oškodovanja upnikov tudi ovadil. Zoper njega je vložil tudi zahtevek v višini več kot 178.000 evrov.

Z vprašanji o domnevno spornih poslih in prenosu premoženja smo se skušali obrniti tudi na Kavčiča, vendar brez uspeha. Zato pa je blejski poslovnež upravitelju Karnerju pojasnjeval, da je za stečaj Laserja Bled kriv padec marž v čistilni dejavnosti. Hkrati ga je prepričeval, da je z nepremičninami na nova podjetja prenesel tudi obveznosti do bank, ki jih zdaj redno odplačuje. Toda njegova zgodba je na trhlih temeljih, saj banke niso ustavile izvršb.