Kot so danes sporočili iz Nafte, je poslovodstvo njihove hčerinske družbe Nafte Petrochem v ponedeljek vsem 111 zaposlenim izplačalo polovico letnega regresa v skupni višini 44.000 evrov oziroma 400 evrov bruto na zaposlenega.

"Ker nezavidljive finančne razmere družbi v tem trenutku ne omogočajo poravnati vseh obveznosti do zaposlenih, si je ta danes od Nafte Lendava sposodila sredstva in poravnala še preostali del regresa v višini dodatnih 44.000 evrov," so sporočili iz krovne družbe Nafta.

Predsednik stavkovnega odbora Ladislav Šabjan je dopoldan za STA povedal, da še vedno čakajo na izpolnitev svojih zahtev, popoldne pa za zdaj ni bil dosegljiv. Iz civilne iniciativa za podporo delavcem Nafte Petrochem so se medtem na izplačilo regresa odzvali, da se očitno počasi, a vztrajno daleč pride.

»Ne damo se več izkoriščati«

"To je šele prvi korak k temu, kar delavcem Nafte pripada in tudi jasno sporočilo, da se s skupnimi močmi, vztrajnostjo in neustrašnostjo ne damo več izkoriščati s strani malih in velikih tajkunov, ki udobno živijo na račun žuljev vseh, ki si moramo svoje plače pridelati," so jasni v civilni iniciativi, ki za sredo napoveduje že tretji protestni shod.

Protestniki se bodo ob 13. uri začeli zbirati pred vhodom v podjetje v industrijski coni v Trimlinih, po protestnem pohodu pa so za 15. uro napovedali zaporo ceste proti mejnemu prehodu Petišovci.

Kot pravijo organizatorji protesta, vodstvo Nafte Petrochema in ostali soodgovorni očitno še vedno ne razumejo, da je stavka ustavna pravica posameznika in da pred zakonom o delovnih razmerjih ni prednosti pri izplačilu med delavsko in direktorjevo plačo, ki jo slednji, kljub krizi v podjetju prejema, medtem ko delavcem ponuja drobtinice.

Vodstva ne priznavajo več

Čeprav je vodstvo Nafte Petrochem prejšnji teden stavkajočim poslalo predlog za prvi manjši dogovor, stavkovni odbor vztraja, da morajo odstopiti vodstvi Nafte in Nafte Petrochem ter nadzorni svet, saj jih ne priznavajo več. Šele potem so pripravljeni nadaljevati pogajanja.

Vodstvo je predlagalo, da za lažja pogajanja najprej dosežejo manjši dogovor, po katerem v okviru stavke takoj premaknejo vlakovne kompozicije, ki jih uporablja Zavod za blagovne rezerve za obnavljanje zalog goriv, ker da bo v nasprotnem lahko nastala nepopravljiva škoda za Nafto Petrochem in zunanje deležnike.

Predsednik stavkovnega odbora Nafte Petrochem Ladislav Šabjan je ob tem povedal, da je to le igra, ki si jo je izmislilo vodstvo, da bi jih držalo v šahu.