V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) so včeraj začeli s postopkom prodaje dobre polovice terjatev in pred kratkim pridobljenega večinskega lastništva družbe Litostroj Jeklo. Medtem se iz dneva v dan stopnjuje zaskrbljenost njenih zaposlenih pred negotovo prihodnostjo.

K temu je veliko pripomogla zamuda pri izplačilu januarskih plač. Po dostopnih informacijah so delavci plače v preteklih obdobjih prejemali redno, družba pa jim doslej ni plačevala prispevkov. Celoten znesek neplačanih prispevkov od avgusta 2013 dalje znaša skoraj dva milijona evrov.

Čeprav so upniki konec lanskega leta potrdili prisilno poravnavo Litostroja Jekla, DUTB, Abanka Vipa in Probanka pa so s konverzijo okrog 40 odstotkov terjatev postale več kot 90-odstotne lastnice družbe (preostanek terjatev so banke reprogramirale), se razmere v Litostroju Jeklo niso izboljšale. Na vprašanje, ali so jim banke zagotovile nujno potrebne garancije za pridobivanje novih poslov, predsednik uprave Miroslav Gnamuš včeraj ni odgovoril. Minuli mesec pa je pojasnil, da jim vstop bank v lastništvo ni prinesel nikakršnih koristi, pomoči ali rezultata pri rednem poslovanju. Brez novih bančnih garancij je Litostroj Jeklo sicer prisiljen poslovati že od konca leta 2012.

Proizvodnja v Litostroju Jeklo po zatrjevanju naših virov še zdaleč ni v polnem teku. Iz tega lahko sklepamo, da neobhodnih bančnih garancij v družbi niso pridobili. Pri pridobivanju novih poslov pa so za družbo ključni ravno prvi meseci leta. Če bo Litostroju Jeklo uspelo pridobiti za 15 milijonov evrov naročil, o čemer so bila pogajanja januarja v zaključni fazi, bi letos lahko dosegel pozitivni poslovni izid.

Tako kot kopica drugih prodajnih postopkov terjatev in lastniških deležev DUTB tudi prodaja Litostroja Jeklo sproža vrsto vprašanj. Ključno od njih je, zakaj k prodaji nista pristopili državni Abanka in Probanka, ki skupaj obvladujeta 42,5-odstotni lastniški delež. Na to vprašanje niti na DUTB niti v obeh bankah niso odgovorili. Razen terjatev v skupni višini okrog deset milijonov evrov DUTB prodaja še 51,5-odstotni lastniški delež Litostroja Jeklo. Pogoj za nakup lastniškega deleža je nakup vseh terjatev, rok za oddajo nezavezujočih ponudb pa se izteče že čez dva tedna. Čeprav bo morebitnim ponudbam sledil nadaljnji postopek, velja opozoriti, da jih morajo možni kandidati oddati, ne da bi se prej podrobno seznanili s stanjem v družbi.

K finančnim težavam Litostroja Jekla je delno prispeval tudi menedžerski odkup družbe leta 2006. Takrat se je družba ACMG v lasti Gnamuša in nekaj sodelavcev pri Probanki zadolžila za sedem milijonov evrov. Do lanskega leta naj bi ACMG vrnil približno polovico najetega posojila. Po pojasnilih Gnamuša pa je Litostroj Jeklo postal insolventen, ko so banke pred dvema letoma v luči prenosa terjatev na DUTB potegnile črto med bolj in manj tveganimi družbami.