Medtem ko posle poslovneža Boštjana Nagodeta, ki je leta 2008 prevzel domžalsko Tosamo, že vrsto let preiskujejo kriminalisti in tožilci, so mu na Finančni upravi RS (Furs) nedavno naložili plačilo skoraj treh milijonov evrov dodatnega davka. Na zahtevo celovške Raiffeisen Landesbank Kärnten, ki ji dolguje okoli 1,2 milijona evrov, je Nagode od lanskega leta sicer v osebnem stečaju

Po ugotovitvah Fursa je od začetka leta 2008 do konca leta 2012 Nagode razpolagal s sredstvi za zasebno porabo, ki krepko presegajo prihodke, ki jih je v preteklosti napovedal Fursu, je razvidno iz dokumentacije, ki smo jo pridobili v uredništvu. V davčnem postopku inšpektorji izvora premoženja niso mogli ugotoviti, v preučevanem obdobju pa Nagode ni plačeval predpisanih davkov. Na podlagi zbranih podatkov so na Fursu zaključili, da so se Nagodetu od leta 2008 do 2012 premoženje in sredstva zvišali za skoraj 7,2 milijona evrov, zaradi česar so mu odmerili 2,9 milijona evrov dodatnega davka. S tem zneskom je Nagode očitno postavil svojevrsten rekord, saj je 2,9 milijona evrov najvišji razkorak med prihodki in premoženjem, ki so ga doslej pri fizični osebi ugotovili na Fursu.

Furs je na Nagodetovi družbi Sana investicije zaradi dodatnih davčnih obveznosti vknjižil hipoteko. Družba je imela sicer 1,36 milijona evrov osnovnega kapitala, vendar je danes brez premoženja, njen kapital pa je negativen v višini dobrih 9000 evrov. V podobnem primeru je Nagode v preteklosti sicer že dokazal, da je možno tovrstne zastavne pravice na premoženju zaobiti. Ko je stečajni upravitelj MKT Printa proti Nagodetu, nekdanjemu predsedniku uprave in lastniku te družbe, vložil odškodninsko tožbo v višini 9,5 milijona evrov, mu je med drugim zamrznil lastniški delež kasneje propadle tiskarne Schwarz. Toda kljub sodni prepovedi razpolaganja s premoženjem, je Nagode iz Schwarza oddelil premoženje na novoustanovljeno podjetje Schwarz Print, na Schwarzu pa pustil večino dolgov.

V postopku osebnega stečaja Nagodeta, ki v Sloveniji od začetka leta 2012 nima odprtih transakcijskih računov, so upniki brez najnovejše trimilijonske terjatve Fursa skupaj prijavili dobrih 29 milijonov evrov terjatev, od katerih jih je upraviteljica Romana Kruhar Puc priznala 22 milijonov evrov. Bolj ali manj bodo vsi upniki verjetno ostali praznih rok. Svoje premoženje je Nagode v zadnjih letih spretno skril oziroma ga prenesel na svoje najbližje.