Vse bolj postaja jasno, da je Dars pri jesenskem naročilu soli za posipanje cest ravnal negospodarno. Če bi namreč na Darsu pravočasno objavili nov razpis za dobavo soli, bi to lahko kupili veliko ceneje. Toda na Darsu so novo letošnjo pošiljko soli raje naročili pri obstoječih dobaviteljih in po višjih cenah.

To dokazuje dokument, ki smo ga pridobili v uredništvu Dnevnika. Gre za zapisnik odpiranja ponudb z razpisa, ki ga je državna družba za avtoceste objavila v začetku avgusta, a nato za tri mesece »zamrznila«, ker se je eden od ponudnikov, povezan z Darsovim dolgoletnim dobaviteljem soli, podjetjem MA.CO.T, (neuspešno) pritožil na državno revizijsko komisijo. Na Darsu so tako ponudbe namesto v septembru prejeli in odprli šele 10. decembra. V tem času pa so dodatno količino soli pred zimsko sezono naročili pri obeh obstoječih dobaviteljih – podjetjih MA.CO.T in DK Sol. Plačali so jo po pogodbi iz leta 2011. Takrat, ko so bile cene soli zaradi politične krize v Severni Afriki, od koder obe podjetji uvažata sol, in velikega povpraševanja na evropskem trgu zelo visoke. Za 7500 ton dodatne soli, ki so jo spravili v skladišča in avtocestne baze, naj bi tako na Darsu jeseni odšteli okrog 600.000 evrov ali približno 80 evrov na tono.

Nova cena tretjino nižja od prejšnje?

Ponudbe, ki so jih zdaj prejeli na Darsu, so krepko nižje. Na razpis za dobavo soli do leta 2017 se je prijavilo šest ponudnikov, med drugim tudi obstoječa dobavitelja. Pri obeh sklopih nihče od njiju ni bil najugodnejši. Pri dobavi 50.000 ton soli za posip je tako najnižjo ceno (2,8 milijona evrov brez DDV) ponudil konzorcij podjetij Bistrade in Bom Impeks BiH, pri 25.000 tonah soli za silos pa je bila najcenejša družba Finali Obala (okrog 1,9 milijona evrov brez DDV). Vsota obeh ponudb (4,7 milijona evrov) je tudi precej nižja od ocenjene vrednosti razpisa (6,3 milijona evrov), ki naj bi bila določena na podlagi cen z razpisa v letu 2011. V povprečju bi torej Dars za tono soli po novem plačeval slabih 63 evrov na tono (brez DDV), kar je približno tretjino manj od cene v zadnjih treh letih. To je logično zaradi spremenjenih razmer na trgu soli. Te je namreč zaradi relativno milih zim v zadnjih letih na voljo več kot dovolj.

Zakaj so torej na Darsu 7500 ton dodatne soli, ki so jo naročili letos jeseni, plačali precej dražje? Čeprav bodo v družbi, ki jo vodi Matjaž Knez, zatrjevali, da na zavlačevanje razpisa niso mogli vplivati, to še zdaleč ne drži. Prav na Darsu so se namreč s pozno objavo novega razpisa za dobavo soli sami postavili v položaj talca obstoječih dobaviteljev pri polnjenju skladišč. Ključno vprašanje je, zakaj so na Darsu z objavo razpisa čakali do začetka avgusta. Povsem drugače so ravnali pred leti. Leta 2011 so tako izpeljali dva razpisa za dobavo soli: prvega so objavili marca, drugega pa konec junija, torej pet tednov prej kot zdaj. Pogodbe so podpisali do septembra in jeseni skladišča že napolnili s soljo. Po naših podatkih so na Darsu že maja letos začeli pripravljati dokumentacijo za začetek postopka nabave soli. Uprava je sklep o tem podpisala šele konec junija. Še dober mesec dni so na Darsu porabili za določitev nadomestnih članov strokovne komisije in pripravo osnutka razpisne dokumentacije.

Zakaj je revizija poslov s soljo obstala?

Ali je šlo pri dolgotrajni pripravi razpisa res za naključje ali pa so na Darsu z njim namenoma zavlačevali zato, da so šli na roko obstoječim dobaviteljem soli, je že oktobra zanimalo tudi nekatere člane nadzornega sveta Darsa. Ti naj bi zahtevali tudi pojasnila o tem, v kolikšni meri sta v postopek izbire izvajalca posegala član uprave Franc Skok in vodja službe za tehnično pripravo del Andrej Sever. Na Darsu so vse očitke o nepravilnostih takrat zanikali.

Kljub temu so se nadzorniki, ki jih vodi Robert Ličen, odločili za zunanjo revizijo poslov s soljo. A ta je po dveh mesecih še vedno na mrtvi točki. Kot smo že poročali, naj bi Dars že podpisal pogodbo z izvajalcem zunanje revizije, a je ta nato od nje iz neznanega razloga odstopil. V vsakem primeru odločitev o tem, kdo bo Darsu prihodnja tri leta dobavljal sol, ne bo sprejeta letos. V družbi so nam pojasnili, da »je postopek v fazi pregleda in ocenjevanja ponudb«. »Odločitev o oddaji javnega naročila bomo sprejeli v roku, kot ga določa zakonodaja,« so še dodali na Darsu.